Србија и Балкан

Хрват брани бившег вођу ОВК: Тачија сада заступа адвокат Готовине

Амерички адвокат Лука Мишетић, пореклом из Хрватске, заменио је Грегорија Кихоа и Џоа Ридера који су тиме и званично разрешени дужности
Хрват брани бившег вођу ОВК: Тачија сада заступа адвокат Готовинеwww.globallookpress.com © Agron Beqiri Photography

Амерички адвокат Лука Мишетић, пореклом из Хрватске именован је данас за главног адвоката бившег лидера такозване ОВК Хашима Тачија, објављено је на сајту Специјализованих већа. Он је на тој позицији заменио Грегорија Кихоа и Џоа Ридера који су тиме и званично разрешени те дужности.

"Секретар Специјализованих већа Косова је окончала услуге Грегорија Кихоа и Џоа Ридера као Тачијевог браниоца/кобраниоца и именовала Луку Мишетића као главног браниоца оптуженом", наводи се у објави.

Мишетић је познат по заступању хрватског генерала Анте Готовине пред Хашким трибуналом.

Крајем јануара адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер и њихови правни тимови поднели су захтев за повлачење са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због "неиспуњавања обавеза бившег председника тзв. Косова и лидера тзв. ОВК" према њима, као и да је Тачи "разумно упозорен" да ће они тражити раскид уговора уколико обавеза не буде испуњена.

Тада се огласило и Министарство правде привремених приштинских институција и саопштило да је од 2020. године из буџета привремених институција плаћена правна одбрана бившег лидера тзв. ОВК Хашима Тачија више од три и по милиона евра.

Након што су Тачијеви адвокати одустали од случаја, уз образложење да нису плаћени, министарство на челу са Аљбуљеном Хаџију саопштило је да су обавезе према адвокату Луки Мишетићу испуњене, у складу са Упутством и Споразумом.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, у случају названом "Тачи и други" који су оптужени за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

image