Србија и Балкан

Дарко Младић за РТ Балкан: Мој отац је све ово предвидео, долазак лекара из РС даће му снагу

Наши позиви на пропусте хашких лекара редовно су занемарени, јако сам срећан што лекарска екипа из Бањалуке путује у Холандију, поручио син генерала Ратка Младића
Дарко Младић за РТ Балкан: Мој отац је све ово предвидео, долазак лекара из РС даће му снагу© Antonio Ahel/ATAImages

Неколико година траје борба лекарског тима и тима одбране генерала Ратка Младића за његово адекватно лечење и премештај из затворске болнице Међународног суда за ратне злочине у Хагу.

Поводом дозволе да тим лекара из Бањалуке, тачније са Универзитетског клиничког центра Републике Српске, 21. фебруара прегледа генерала осуђеног на доживотну казну затвора, његов син Дарко Младић за РТ Балкан каже да сумња да су лекари Хашког трибунала направили озбиљне пропусте.

Они се, како наглашава, тичу лечења Младићевих неуролошких проблема, кардио-васкуларног система, као лечења за време короне и самог извештавања.

"Ми смо перманентно у контакту и његово здравствено стање је проблем свих ових година. У више наврата смо тражили да се његово лечење настави у Београду или Москви, али смо сваки пут били одбијени. Без обзира на то, ми смо наставили да захтевамо да лекари из Србије, Русије, па чак и Америке, помажу хашкој служби како би добио адекватније лечење. Тражили смо и стручни увид у очеве налазе и здравствено стање", објашњава Дарко.

Каже да њихови позиви на хашке пропусте бивају редовно занемарени.

"Имали смо чак и судске расправе на тему, формирали смо различите поднеске али никада нисмо добили другачији одговор од оног да га лече по високим стандардима и да су наше тврде неосноване. Ипак на ту тему никад није расправљано на стручном нивоу, никада сви стручњаци, наши и њихови, нису расправљали о томе на суду", наводи чему се нада Дарко Младић.

Поручује да им јако значи и да је срећан што лекарска екипа из Бањалуке о свом трошку путује у Холандију, као начин да се одуже, дају подршку и искажу поштовање Ратку Младићу.

"То пре свега прија мом оцу и даје му снаге да издржи голготу кроз коју пролази. Он прати медије и прилично разуме шта се догађа код нас у земљи, на Балкану и у свету. Одавно је јасно да је прилично далековид био и да је све што се тренутно дешава такорећи предвидео још деведесетих", изјавио је Младић за РТ Балкан. 

image
VV inauguration
banner