Србија и Балкан

Командант Кфора: Пратимо безбедносна дешавања, забрана динара на КиМ може да заоштри ситуацију

Одговарајући на питање о евентуалној ескалацији на северу КиМ, командант Кфора је одбио да спекулише "о било каквом будућем сценарију"
Командант Кфора: Пратимо безбедносна дешавања, забрана динара на КиМ може да заоштри ситуацију© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Мисија Кфора помно прати сва безбедносна дешавања у региону, изјавио је командант ових међународних снага Озкан Улуташ и додао да би забрана употребе динара могла да заоштри ситуацију на Косову и Метохији.  

Он је у интервјуу за ТВ Дукађини истакао да му је приоритет унапређење комуникације и координације засноване на поверењу, додавши да Кфор редовно комуницира са свим међународним и локалним актерима.

"Као командант Кфора, имам састанке са многим саговорницима, међу којима су представници косовских институција и безбедносних организација, начелник Генералштаба Војске Србије, шеф мисије ЕУ за владавину права (ЕУЛЕКС), и представници Уједињених нација, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и дипломатске заједнице", рекао је Улуташ.

Одговарајући на питање о евентуалној ескалацији на северу КиМ, командант Кфора је одбио да спекулише "о било каквом будућем сценарију", истакавши да Кфор прати развој ситуације.

"Помно пратимо сва релевантна безбедносна дешавања у региону. Остајемо фокусирани на спровођење свог мандата, заснованог на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, а то је да обезбеди мирно и безбедно окружење за све заједнице које живе на Косову, као и слободу кретања, у било које време и на непристрасан начин", рекао је Улуташ.

Коментаришући одлуку приштинских власти о забрани динара, командант Кфора је оценио да би то могло да заоштри ситуацију.

"То је политичко питање, радије га не бих коментарисао. Кфор има видљиво и флексибилно присуство на целом Косову, што нам омогућава да пажљиво пратимо сва релевантна безбедносна дешавања", рекао је Улуташ.

Он је истакао да је главни задатак мисије да спречи "сваки ризик од ескалације", додавши да је Кфор спреман и опремљен да се суочи са сваким евентуалним изазовом, у складу са мандатом Уједињених нација.

Додао је да мисија тренутно има око 4.500 војника на Косову и Метохији из укупно 28 земаља.

image