Србија и Балкан

Шапић: Мислим да Несторовић жели на изборе да би тражио место градоначелника

Уколико се нов сазив Скупштине града не конституише, на функцији остаје стари Привремени орган и стари однос политичких снага у њему до нових избора, каже Александар Шапић
Шапић: Мислим да Несторовић жели на изборе да би тражио место градоначелника© FOTO TANJUG/BEOINFO/Miodrag Todorović

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да је пред конститутивну седницу новог сазива Скупштине града Београда у понедељак донета одлука да се рок за договор владајуће коалиције са листом "Ми - глас из народа" продужи за још десет дана.

"Прецизније, с обзиром да је носилац листе Бранимир Несторовић преузео сву одговорност за читаву своју листу, њему је дат рок за договор до 1. марта, за када је заказан наставак конститутивне седнице. Ово није била никаква деградирајућа политичка одлука већ достојанствен начин подизања лествице легитимитета власти, на чему инсистирамо", навео је Шапић у емисији "Прави угао" на Радио-телевизији Војводине.

"Уколико се господин Несторовић не буде с нама сложио да покушамо заједнички да преузмемо одговорност за вођење Београда, нећемо ни са ким другим са његове листе да правимо договор. Иако је хармонија на тој листи и много пре избора била нарушена, легитимитет је дат господину Несторовићу и зато чекамо његов став у наредних десет дана", истакао је Шапић, саопштено је из Секретаријата за информисање Града Београда.

На питање око могућности да Несторовић након нових избора тражи функцију градоначелника, Шапић је казао да постоји таква могућност, али да се опет доводи у питање легитимитет.

"Онда опет долазимо до питања легитимитета јер ако није легитимно да неко ко је добио 46, 47 одсто гласова има градоначелника, како је легитимно да то има неко ко је добио пет процената на изборима и нема никакво искуство у том послу. Мислим да је и то можда један од разлога зашто они желе да иду на следеће изборе. Претпостављам да ће им главна теза бити да желе да имају место градоначелника, без обзира на број гласова коју буду узели", додао је Шапић.

Он је појаснио да, уколико се нов сазив Скупштине града не конституише, на функцији остаје стари Привремени орган и стари однос политичких снага у њему до нових избора.

"Влада Србије теоретски може да промени састав, али однос снага биће као на последњој конституисаној Скупштини у прошлом мандату", закључио је Шапић.

image