Србија и Балкан

Представник листе "Ми" о изборима у Београду: Не тргујемо, да ли то ради Србија против насиља?

Залажемо се за понављање избора, каже за РТ Балкан Драган Станојевић
Представник листе "Ми" о изборима у Београду: Не тргујемо, да ли то ради Србија против насиља?© Antonio Ahel/ATAImages

Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена је данас за 1. март због недостатка кворума, а представник листе "Ми-глас из народа" Драган Станојевић за РТ Балкан каже да овај покрет не мења став, те да не желе да улазе у било какве коалиције.

Председник Привременог органа Београда Александар Шапић поручио је данас да ће у Београду бити одржани нови избори "уколико за десетак дана не дође до јединственог става" изборне листе "Ми - глас из народа", а Станојевић наводи да је "тешко ући у њихову главу и разумети шта мисле".

"Међутим, очигледно је да су очекивали да ће на неки начин моћи да нас убеде да подржимо њихову листу, и да су нас неозбиљно схватали од самог почетка. Такође је очигледно да су обезбедили, под наводницима, ту већину, на који начин јасно је - или неком куповином или обећањима, не само од нас него и од других партија. То је синоћ председник Александар Вучић јавно фактички и рекао", додаје наш саговорник.

Он напомиње да би било превише да владајућа коалиција "направу већину са купљеним мандатима, то јест људима", имајући у виду све притиске, прозападну опозицију, Европу...

То би, како оцењује, изазвало још већи револт у друштву и на међународном плану, и додаје да "Вучић то разуме".

"Јасно је да ми своју позицију не мењамо, али су они хтели да нам пошаљу поруку - имате рок од десет дана, то вам је последња понуда, за тај период донесите одлуку коју до сада нисте донели", додаје Станојевић.

Он наводи да ће владајућа партија у наредних десетак дана вероватно на разне начине "покушати да дође да дође до легитимне већине", пошто та већина коју имају "очигледно нема легитимитет, а ни легалитет, без обзира шта они говорили".

Он подвлачи да је став овог покрета исти као и првог дана - понављање избора.

"Не желимо да правимо било какве коалиције, јер на основу свега што се до сада десило, јасно је да то просто не пије воду код нас и ми своје ставове нећемо мењати", јасан је Станојевић.

Он се осврнуо и на изјаву Добрице Веселиновића из коалиције Србија против насиља који је казао да је та коалиција упутила јавни позив листи окупљеној око Бранимира Несторовића да испоштују вољу грађана и да њихови одборници не дају већину Српској напредној странци.

"Било би добро да они не дају ту већину, пошто и ми имамо неке информације. Да ли ће неко од њихових то да омогући, то треба они да се преиспитају. Не знам чему тај апел ако ми имамо апсолутан јасан став по том питању. Не видим основ да би он нама уопште слао поруке таквог типа", додаје Станојевић.

Он понавља да је листа на којој се налази за понављање избора, а да ће се након тога видети каква ће бити ситуација, "јер је ово све нелегитимно и то народ неће разумети, нити могу да тргују интересом народа".

"Постоји сегмент одговорности за Београд, али друге странке имају далеко више гласова и потенцијала од нас, па ако треба неко да буде одговоран нека то буду они. Ми смо, свакако, одговорни, али смо далеко у мањини", закључује Станојевић.

Несторовић: Мислимо да ниједан блок није добар

Бранимир Несторовић, одборник "МИ – Глас из народа" у Скупштини града Београда, у изјави за "Данас" одбацио је могућност да одборници ове групе уђу у нову градску власт, сви сем Александра Јерковића и Весне Илић. Он је, такође, позвао на одржавање нових београдских избора.

"Не знам колико хиљада пута треба да поновим да смо се ми формирали да не би подржали иједан блок, зато што мислимо да ниједан блок није добар", каже Несторовић.

Он додаје да се на "Ми" пребацује одговорност да ће, уколико се не одлуче за улазак у власт, угрозити државу, те да не разуме од кога то треба да одбране град и где је ту држава угрожена.

Несторовић оцењује да су избори ту да би смањили тензије у друштву, али да у Србији повећавају тензије.

"Када се прича о легалитету и о броју, ту је реч о наша два одборника који су прекинули контакт са нама и претпостављам да су били у неким разговорима. Виђали су их људи, али немамо доказе, то су сусрети у четири ока", каже Несторовић, оценивши да је куповина одборника ужасно лоша јер представља прекрајање изборне воље.

Он напомиње да су та два одборника која су имала, како тврди, разговоре о уласку у власт са СНС и СПС носилац листе Александар Јерковић и Весна Илић коју је, како каже Несторовић, управо Јерковић довео у покрет "Ми – Глас из народа".

Несторовић напомиње да су њих двоје након проглашења резултата престали да контактирају са покретом, те да је Јерковић након тога у медијима и на друштвеним мрежама давао "несувисле изјаве".

"Изборни закон је накарадан, зато што се бирају људи на листи, а када прођу располажу својим мандатом. То би требало променити. Онај ко је освојио мандат одговара за мандат, ако је оваква ствар онда да странка одговара за мандат. Нису прошли јер су они дали неко име, него им је покрет дао име и легитимитет. Али то је сад питање образа", закључује Несторовић.

image