Србија и Балкан

Нови правилник: Како поступати у кризним ситуацијама и када ће ђаци бити удаљени из школе

Тим за заштиту од насиља имаће већа овлашћења и могућност привременог удаљавања ученика из непосредног образовно-васпитног рада уколико процени да је то у складу са ризицима, ситуацијом или степеном насиља
Нови правилник: Како поступати у кризним ситуацијама и када ће ђаци бити удаљени из школе© Marta Fernandez Jara/Europa Press via Getty Images

Правилник о поступању у ситуацијама насиља, злостављања и занемаривања у школама, који представља одговор на насиље и кризне ситуације, почиње да се примењује сутра, 22. фебруара. 

Снежана Вуковић из Министарства просвете објашњава за РТС да ће се правилник доста разликовати у односу на претходни, а дефинише решавање кризних ситуација када су у питању насилне смрти или смрти запосленог наставника, учитељице или учитеља, смрт детета у одељењу, ванредног стања попут епидемије ковида, као и дојаве о бомбама у школама.

"Тим за заштиту од насиља има већа овлашћења и има могућност привременог удаљавања ученика из непосредног образовно-васпитног рада уколико процени да је то у складу са ризицима, ситуацијом, степеном насиља итд. За то време Центар за социјални рад мора да буде обавештен и да комуницира са родитељима са којима ће бити у контакту и стручна служба школе", каже саговорница из Министарства просвете.

Она додаје да се нови правилник бави и превентивним радом у оквиру којег, осим запослених у школи, треба да учествују и родитељи и ученици.

Измене током васпитно-дисциплинског поступка

Вуковић објашњава да васпитно-дисциплински поступак траје пет до двадесет дана како је и прописано, а за то време не постоји право промене школе.

"Након тога може да је промени, али онда иде са тим багажом из ове претходне школе", каже Вуковић додајући да се ђаку преноси оцена из владања, документација о учињеном у претходној школи, последицама, резултатима претходно вођеног васпитно-дисциплинског поступка и шта се применило у појачаном васпитном раду како би нека друга школа наставила да ради у истом правцу.

Велики део правилника је потпуно нов и односи се на кризне ситуације, попут великих трагедија у мају. 

Вуковић наводи да су успели да направе приручник који би помагао школама да се у таквим ситуацијама снађу и да тачно знају шта и кад треба да ураде.

Сексуално насиље - дигитално насиље

Вуковић објашњава да је дигитално насиље раније било општи термин.

"Сада дигитално насиље може да буде и сексуално насиље. Дигитално насиље може да се спроводи и према одраслима, не само према вршњацима, имамо такве ситуације и због тога смо и то навели као ситуације насиља у којима треба реаговати, наравно увек у подршку спољашње мреже заштите", каже Снежана Вуковић из Министарства просвете.

Тимови у школама имаће шира овлашћења

Тим за заштиту од насиља, у коме су директор, педагог, психолог и одељенски старешина, имаће шира овлашћења.

Тим ће одлучивати о томе да ли је потребно да се ученик током васпитно-дисиплинског поступка удаљи из школе.

Дефинисани су и нивои насиља па су тако чврга или међусобно гурање – први ниво.

"Сваки напад на наставника, на лице запослено у школи, сматра се трећим нивоом насиља, а то значи да се одмах поведе дисциплински поступак у којем може да се добије казна или искључење или тужба за прекршајни суд", каже Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Тим за кризне догађаје

Нови правилник предвиђа да школе имају тим за кризне догађаје и утврђен програм поступања установе у таквим ситуацијама.

Тим за кризне ситуације ће, између осталог, сарађивати са полицијом, здравственим и социјалним службама. Али, најважније је да се закон примењује.

"Ако ми унутар школе зарад популарности, зарад спречавања одлива ученика прикривамо оно што се дешава и не санкционишемо, односно не примењујемо оно што нам је дато као могућност, то представља проблем - насиље ће стално да се појављује и што је још горе оно постаје све озбиљније", каже Александар Марков из Форума београдских гимназија.

Правилник обавезан за све школе

Антић каже да је обавеза директора школе да спроводи оно што је донело Министарство просвете.

"Директор или било ко, ако не спроведе правилник у потпуности може да буде под хитно смењен и да чак на неки начин одговара", каже Антић.

Припремљен је и Приручник за организовање рада школа за време и након кризног догађаја, а најављена је и обука за запослене.

image
VV inauguration
banner