Србија и Балкан

Свака школа мора да има кризни тим: Измењен правилник о поступању у случају насиља

Министарство просвете је у циљу унапређивања поступања школа у области заштите од насиља и реаговања у кризним ситуацијама изменило Правилник о Протоколу поступања
Свака школа мора да има кризни тим: Измењен правилник о поступању у случају насиљаGetty © Matthew Horwood

У циљу унапређивања поступања школа у области заштите од насиља и реаговања у кризним ситуацијама, Министарство просвете изменило је и допунило Правилник о Протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Најзначајнија измена односи се на увођење процедура поступања запослених у кризним ситуацијама.

Измене и допуне Правилника део су активности којима се јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, донете су ради усаглашавања са изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, а најзначајнија измена односи се на увођење процедура поступања запослених у кризним ситуацијама, саопштило је Министарство просвете.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић објаснила је да су се запослени у школама у поступању у кризним ситуацијама до сада водили Приручником, који је дефинисао одређене кризне ситуације и препоруке за поступање запослених.

Међутим, након трагичних мајских догађаја неопходно је било прецизирати и формализовати поступање, дефинисати нове ситуације и унапредити процедуре поступања у кризним ситуацијама.

"Иако одређене кризне ситуације не можемо предвидети, свакако можемо радити на оснаживању, јачању запослених у школама за благовремено реаговање у кризним ситуацијама у циљу ублажавања и минимизирања последица који кризни догађај може да има по физичко и ментално здравље ученика и запослених и по организацију рада и функционисање установе", рекла је министарка и нагласила да управљање стресном ситуацијом може да умањи последице стресног догађаја".

Правилником је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје, који је део Тима за заштиту од насиља, као и програм поступања установе у кризним догађајима, који се израђује као обавезни и саставни део програма заштите од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

Дефинисане су кризне ситуације које на директан или индиректан начин могу погодити школску заједницу, као и кораци поступања у време и након кризног догађаја. Јасно је дефинисана улога чланова Тима за кризне ситуације, као и укључивање и сарадња са другим институцијама и установама из спољашње мреже заштите (полиција, хитна помоћ, ватрогасци, здравствени и социјални системи).

"Овако прецизирано поступање и улоге омогућавају боље реаговање, извесност и једнообразност поступања установа. У циљу оснаживања запослених за поступање у кризним догађајима припремљен је и Приручник са смерницама и препорукама за поступање, организовање рада школа након кризног догађаја, као и препоруке за комуникацију са ученицима, родитељима, запосленима", рекла је министарка и најавила за наредни период обуке за запослене.

О удаљавању ученика из школе

Поред овога, појачана је улога Тима за заштиту од насиља, који сада може процењивати да ли је неопходно да се током трајања васпитно-дисциплинског поступка ученик удаљава из школе, што у складу са новом мером из Закона о основама система образовања и васпитања износи најкраће пет радних дана, а најдуже до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

"Тим то чини уважавајући ризике, досадашње понашање ученика и изречене мере, последице и околности ситуације, безбедност, узраст и развојне карактеристике детета", објашњава Ђукић Дејановић и додаје да су појашњене и процедуре поступања када су деца са сметњама у развоју и инвалидитетом учесници насилних ситуација, јер процедуре морају уважити ниво развоја детета.

Прецизирано је поступање у ситуацијама када ученици врше било који облик насиља према запосленима, због ког се сада увек примењују мере и активности прописане за трећи, најозбиљнији ниво вршњачког насиља (директор покреће васпитно-дисциплински поступак, обавештавају се родитељи и спољашња заштитна мрежа).

Измене Правилника о поступању у одговору на насиље, злостављање и занемаривање додатни акценат стављају на превентивне активности у школи које укључују и родитеље и запослене, обавезу стручног усавршавања запослених, али и боље планирање програма заштите на основу анализе стања, актуелних потреба школа и евалуације резултата претходног програма заштите, што је препорука Државне ревизорске институције.

Поједине измене се односе на прецизирање поступања у ситуацијама дигиталног насиља и ситуацијама сумње или сазнања о трговини људима. У израду овог подзаконског акта, поред надлежних институција, били су укључени и представници репрезентативних синдиката, струковних удружења психолога и педагога, стручна јавност, саопштили су из Министарства просвете.

image
VV inauguration
banner