Србија и Балкан

Црна Гора: Личне карте на српском језику тражило је 18.880, а пасоше 10.263 грађана

Према подацима Министарства унутрашњих послова Црне Горе, у последњих пет година личну карту и пасош на црногорском језику (ћирилично писмо) тражило је 5.542, односно 2.773 особа
Црна Гора: Личне карте на српском језику тражило је 18.880, а пасоше 10.263 грађанаGetty © Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group

У последњих пет година промену језика на личној карти обавило је 31.538 грађана Црне Горе, а на пасошу њих 21.562, подаци су Министарства унутрашњих послова достављени порталу РТЦГ.

Из МУП-а кажу да се образац личне карте штампа на црногорском и на енглеском језику и попуњава на црногорском језику, а за грађане који у службеној употреби користе српски, босански, албански или хрватски језик, садржај обрасца личне карте и подаци уносе се и на тим језицима, осим имена и презимена који се уносе на језику и писму подносиоца захтева, ако он то захтева.

Према истим подацима, у последњих пет година личну карту и пасош на црногорском језику (ћирилично писмо) тражило је 5.542 особа, односно 2.773 особа.

Личну карту и пасош на српском језику тражило је 18.880, односно 10.263 грађана, на албанском 5.305, односно 6.345 грађана.

Захтев за издавање личне карте и пасоша на хрватском језику тражило је 409, односно 218 грађана, а на босанском тај број је 1.402 за личне карте и 1.900 за пасоше.

"У случају кад грађанин захтева уношење презимена и имена у образац личне карте на језику и писму, у складу са претходно описаним, даном издавања личне карте, по службеној дужности, извршиће се унос презимена и имена на том језику и писму и у матични регистар рођених", саопштено је из МУП-а.

Наглашавају да приликом подношења захтева за издавање личне карте или пасоша, грађанин може да захтева промену језика и писма у наведеним документима, сходно одредбама Закона о личној карти, као и Закона о путним исправама.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner