Србија и Балкан

Борељ: Разговори са Вучићем и Куртијем у Минхену били безуспешни

Сумирајући резулате Минхенске безбедносне конференције одржане прошле седмице, Борељ је рекао да је на том скупу представио четири главна задатка ЕУ
Борељ: Разговори са Вучићем и Куртијем у Минхену били безуспешни© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да је, током Минхенске безбедносне конференције, на одвојеним састанцима разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о деескалацији тензија у односима између Београда и Приштине, али да су разговори нажалост били безуспешни.

Сумирајући резулате Минхенске безбедносне конференције одржане прошле седмице, Борељ је рекао да је на том скупу представио четири главна задатка геополитичке агенде ЕУ - већа и бржа подршка Украјини, окончање хуманитарне катастрофе у Појасу Газе и спровођење решења о успостављању две државе, побољшање односа ЕУ са "глобалним југом" и јачање одбране и безбедности Уније.

У тексту објављеном на сајту службе ЕУ за спољне послове, високи представник за спољну политику и безбедност указује на то да је атмосфера на овогодишњој конференцији у Минхену била посебна јер су, како је навео, сви постали свесни да је Европа у опасности због два рата у близини и мноштва потенцијалних сукоба широм света.

Борељ истиче да је имао велики број билатералних сусрета са партнерима ЕУ из целог света. Наводи и да је на одвојеним састанцима разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - "али нажалост безуспешно".

Шеф европске дипломатије подсетио је и да су првог дана конференције учесници сазнали за смрт руског опозиционара Алексеја Наваљног у казненој колонији у Сибиру и да су му одали почаст 19. фебруара, у присуству његове жене.

image