Србија и Балкан

Дачић: Нико нема права да дели лекције Србији, Хрватска је у сталној кампањи

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да и после ноте, "Хрватска и даље наставља да саветује Србију да се држи праве стране историје"
Дачић: Нико нема права да дели лекције Србији, Хрватска је у сталној кампањи© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јутрос да "нико нема права да дели лекције Србији какву ће спољну политику да води", одговарајући на изјаву шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића Радмана због које је Београд упутио протестну ноту амбасади Хрватске.

Гостујући на ТВ Пинк, Дачић је рекао да и после ноте "Хрватска наставља да саветује Србију да се држи праве стране историје".

Дачић је упитао како неко може да се меша у спољну политику једне земље и како може да важи један принцип међународног права кад се говори о Русији и Украјини, а други принцип кад је реч о Косову и Метохији.

Дачић је рекао да се у Хрватској "систематски гради однос мржње према Србији и српском народу".

"Реч је о сталној кампањи. Они се интересују за све што може да изазове политичку нестабилност", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије оценио је да треба бити "практичан" и да у односу две земље треба утврдити који су проблеми из прошлости, као и да треба дефинисати који су проблеми остали нерешени и решавати их.

Министарство спољних послова Србије упутило је јуче протестну ноту амбасади Хрватске у Београду поводом, како су навели, неприхватљиве изјаве министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана. 

Шеф хрватске дипломатије раније је изјавио да председник Србије Александар Вучић мора да одлучи на којој ће столици седети, алудирајући на његове покушаје да задржи добре односе и са Русијом и са Европском унијом.

Дачић је и јуче оштро осудио изјаву Грлића Радмана и рекао да нико нема право, а понајмање Хрватска, да дели лекције и брутално се меша у унутрашње ствари Србије.

image
VV inauguration
banner