Србија и Балкан

Први секретар хрватске амбасаде проглашен за персону нон грата у Србији

Хрватски дипломата грубо је прекршио Бечку конвенцију и изашао из оквира дипломатских норми
Први секретар хрватске амбасаде проглашен за персону нон грата у Србијиwww.globallookpress.com © Karl-Heinz Schein/http://imagebroker.com/#/search/

Први секретар амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер проглашен је за персону нон грата, саопштило је Министарство спољних послова Србије, додајући да је одлуку донело у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе.

"Током професионалног ангажовања у Републици Србији Шнајдер је грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио наведену Конвенцију. Тим поводом уручена је дипломатска нота амбасадору Републике Хрватске Хидајету Бишчевићу", саопштено је из српског Министарства.

Министарство спољних послова, како се додаје, жали због поступања наведеног дипломате у протеклом периоду, које не доприноси унапређењу билатералних односа Републике Србије и Републике Хрватске, добросуседској сарадњи и свеукупном подизању нивоа мира и стабилности у региону.

Министарство очекује да ће Република Србија и Република Хрватска заједнички радити на изградњи међусобног поверења, а у циљу остварења заједничке европске будућности.

Иако конкретан разлог протеривања хрватског дипломате није наведен, из формулације је евидентно да је у питању шпијунажа.

Упадљиво је и да је до овог случаја протеривања дипломате из једне чланице НАТО-а дошло дан уочи доласка генералног секретара Северноатлантског пакта Јенса Столтенберга у Београд.

Истовремено, управо овакви случајеви показују зашто државе Запада врше притисак на безбедносни сектор у Србији, који је кулминирао санкцијама и захтевима за смену досадашњег директора БИА Александра Вулина, који је због тога недавно и поднео оставку на ту функцију.

Према члану 9. Бечке конвенције, на који се поводом хрватског дипломате позива Србија, наводи се да држава домаћин може у свако доба и без обaвезе образлагања своје одлуке да обавести државу из које је дипломата да је шеф или било који други члан дипломатског особља мисије персона нон грата или да било који други члан особља мисије није прихватљив.

У таквом случају, држава из које је дипломата ће, зависно од околности, дотичну особу опозвати или ће окончати њене функције у мисији. Особа се може прогласити нон грата или неприхватљивом особом и пре доласка у земљу.

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је за "24sata.hr" да је изненађен одлуком Србије.

"Изненађени смо. Морамо прво да видимо о чему се ради", навео је.

Бишчевић није открио због чега је Министарство спољних послова одлучило да прогна Шнајдера.

"То је материја коју не желим коментарисати, није нешто у шта бих се ја сада упуштао. Према томе што би рекли Енглези 'но комент'. И да знам шта је урадио, не бих смео рећи. Не могу улазити у детаље јер је то изван мог делокруга", рекао је Бишчевић и тако практично признао да је разлог због кога је Шнајдер проглашен персоном нон грата заправо шпијунажа - која заиста није из његовог, дипломатског делокруга.

image