Свет

"Глобал тајмс": Кина остаје посвећена постизању мира између Русије и Украјине

Став Кине ће остати исти независно од тога како се догађаји буду одвијали на бојном пољу, оцењују кинески стручњаци, али напомињу да ће шансе за мировне преговоре зависти од тога колико Запад предвођен САД буде био спреман да их спутава
"Глобал тајмс": Кина остаје посвећена постизању мира између Русије и УкрајинеGetty © VCG/VCG via Getty Images

За разлику од Запада под вођством Вашингтона, који долива уље на ватру у руско-украјинском сукобу, Пекинг је у протекле две године увек играо непристрасну и одговорну улогу, како би помогао сукобљеним странама да траже заједнички језик и избегну даљу ескалацију, кажу кинески аналитичари за "Глобал тајмс".

Иако је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји на овогодишњој Минхенској безбедносној конференцији поново позвао да се морају подржати сви напори који воде ка миру и да је то фундаментална позиција Кине, поједини учесници скупа су се жалили да Кина није уложила довољно напора и да се надају да ће Пекинг смањити обим трговинске сарадње са Москвом, каже за "Глобал тајмс" професор на Универзитету за иностране студије у Пекингу Цуи Хонгјиан, који је такође присуствовао овогодишњој конференцији.

Такви ставови су бескорисни за решење кризе, а ако би Кина стала на страну Запада, то би имало огроман негативан утицај на глобалну стратешку равнотежу и стабилност, сматрају стручњаци.

Кина је једина стална чланица Савета безбедности УН која још увек може да успешно комуницира и са Москвом и са Кијевом, а таква улога је изузетно важна за посредовање, напомињу стручњаци.

Поврх тога, неки западни учесници, као што је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, промовишу наратив да "Кина и Русија формирају савез како би изазвали Запад" и покушавају да повежу украјинску кризу са тајванским питањем "из хегемонских интереса САД", рекао је Цуи.

Међутим, из разговора са другим учесницима, кинески стручњак закључује да такви гласови "на срећу, не чине мејнстрим".

Коментаришући недавно ослобађање Авдејевке од стране руских снага, саговорници листа блиског владајућој комунистичкој партији истичу да ће се Украјина све више суочавати са све тежим борбама.

Међутим, став Кине ће остати исти независан од тога како се догађаји буду одвијали на бојном пољу, додају кинески стручњаци, али напомињу да ће шансе за мировне преговоре зависти од тога колико Запад предвођен САД буде био желео да их спутава. 

image