Србија и Балкан

Одбрана Србије уместо идеологије: Шта ће бити Покрет за народ и државу и зашто је одлаган

Најављен за прошли Видовдан, па одложен због заузетости председника Србије, Покрет за народ и државу ускоро би коначно могао да буде формиран. Иако се о њему много говорило, мало се зна
Одбрана Србије уместо идеологије: Шта ће бити Покрет за народ и државу и зашто је одлаган© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Јединствена Србија ће ући у Покрет за народ и државу који је најавио председник Србије Александар Вучић, рекао је Драган Марковић Палма. 

Ово је преседан, јер је Јединствена Србија у коалицији са Социјалистичком партијом Србије још од 2008, али СПС још није изнео свој став о уласку у покрет.

Вулинов Покрет социјалиста најавио је данас да ће бити део новог покрета. Са друге стране, Двери су саопштиле да неће бити део покрета

И док опозиција тврди да је у питању "Вучићев покрет за борбу против Европе", из власти поручују да је циљ покрета да афирмише српску културу, развија љубав према отаџбини, оснажи војску, економију...

О каквом покрету је реч и шта ће бити његов циљ?

Америци више смета српски покрет него што Београд није увео санкције Русији?

Покрет за народ и државу је вековна тежња српског народа да се формира, не партија, већ српски став са циљем борбе за државу и народ, каже за РТ Балкан редитељ Драгослав Бокан.

Наводи да је стварање покрета широка платформа за одбрану српског народа широм српског света, и то би, напомиње, била она слога која би била пораз врагу

"Разноразни притисци са Запада, пре свега од Америке, претворили су оснивање покрета у подвиг који подједнако смета Америци као неувођење санкција Русији", оцењује Бокан и напомиње да је Вучић сачекао да се избори заврше како се стварање покрета не би оценило као предизборни трик.

Бокан каже да ће се прикључити овом покрету, без обзира на то да ли би имао улогу у њему, јер то није политичка ствар већ је то потврда да "не дамо на Србију" и да не може да се мења не само изборна воља грађана, него право Срба на избор током целе историје.

Главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић са друге стране каже да су постојала два разлога за одлагање оснивања покрета.

Први је то што је оснивање најављено у тренутку када су због масовних убистава у Београду одржани протести, па је најава о покрету требало да буде политички одговор на незадовољство, а други разлог за одлагање је то што није било претераног ентузијазма СПС-а да уђе у покрет.

Вукадиновић сматра да и сада постоје два разлога зашто се идеја поново актуелизује – оснивање покрета била би тема којом би засенили и амортизовали тему постизборне кризе, протеста, причу о крађи избора и Резолуцију ЕП.

"Други разлог, можда још и важнији је што је отпор и противљење СПС-а утихнуло, а појавили су се и други изгледни кандидати за чланство као што су Заветници, а у некој перспективи и 'Ми – Глас из народа', у неком од својих фрагмената", каже Вукадиновић и напомиње да би без нових припадника, покрет био сведен на пресипање "из шупљег у празно", односно био би удружење оних партија које су иначе партнери СНС-а.

За Заветнике идеја са Андрићевог венца прихватљива

Лидерка Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски каже за РТ Балкан да идеју која долази са Андрићевог венца препознаје као шансу.

Каже да би Покрет могао да буде одговор и решење за спољнополитички притисак на Србију и Србе у региону, а указује и на чињеницу да се пробриселска опозиција ујединила и да је сада у антиципацији ширења свог блока и стварања новог ДОС-а.

"Истина је да се о покрету говорило и прошле године, одређени политички субјекти укључујући Заветнике и СПС, били су резервисани према тој идеји. Међутим, нестабилна политичка ситуација у Европи, као и неизвесност у погледу америчких и европских избора сигнализирају нам да је време за националну консолидацију", каже наша саговорница.

Са друге стране, указује да је Резолуција Европског парламента против Србије показала да је опозиција у Србији апсолутно пробриселска, а не српска, те да је потребно удружити се кад се и "они удружују".

"Да ли ће то бити пуки савез политичких странака или реализација једне оригиналне идеје какву нисмо имали од обнове вишестраначког система - то све зависи од нас", каже.

Кандидује три принципа којима би Покрет могао да донесе снагу: заједничко деловање у одбрани Космета и одбијању нових ултиматума из Брисела и Берлина, стварање националне стратегије за побољшање демографске слике и српска интеграција у региону.

"Дакле, збијање редова, због кризе у Босни и Херцеговини и претњи руководству и народу Републике Српске, и увек неизвесне ситуације у Црној Гори која је 'меки трбух' читавог региона. Ако покрет поред политичких странака буде отворен и за многе нестраначке организације и појединце, добићемо облик националног подухвата у тренутку када нам је то, као држави и као народу, веома потребно", закључује наша саговорница.

Одбрана државе уместо идеологије

Доскорашњи високи функционер СПС-а Зоран Анђелковић са друге стране говорећи о Покрету за народ и државу каже да на дневном реду није идеологија, већ одбрана државе.

"То значи јединствен однос државног апарата према споља за очување државних интереса и са друге стране економски развој као предуслов за све, јер без њега нема ни културе, демократије ни развоја. Зато је потребно јединство свих снага које волу своју земљу", каже Анђелковић за РТ Балкан.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже за РТ Балкан да је циљ Покрета да се ојача политика континуитета који води садашња власт, да се кроз нову организацију повезивања различитих странака, невладиних организација и угледних појединаца учврсти уверење да су зацртани циљеви нешто што Србија мора да оствари.

"На државном плану то је борба против независности Косова, борба за заштиту субјективитета српског народа у Босни, борба за што већа права Срба у државама региона, задржавање политике која је оријентисана на сарадњу са свим великим силама и са Западом и са Истоком, борба за концепт економског развоја", закључује Станковић.

image