Србија и Балкан

Вучићева нада у нови покрет и Милоша Вучевића: РТ Балкан анализа политичког потреса у Србији

Данима је Вучић најављивао да ће отићи са чела СНС-а, а то се, иако су многи сумњали, десило. Ипак, како каже из странке отићи неће, као нити из политике
Вучићева нада у нови покрет и Милоша Вучевића: РТ Балкан анализа политичког потреса у Србији© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Велики митинг у организацији владајуће Српске напредне странке, замишљен као надстраначки скуп под називом "Србија наде", као и одлазак једног од оснивача и лидера СНС-а Александра Вучића са њеног чела - све то стало је у претходна 24 сата.

Милош Вучевић званично је постао председник СНС-а, па тако од данас у врху те странке више нема двојице њених оснивача - Вучића и Томислава Николића.

Иако је ова политичка промена најављивана данима, па чак и месецима, одржани скуп и кадровска промена добили су на значају због тога што је, док су се људи окупљали у Београду, такозвани приштински премијер Аљбин Курти наредио упад специјалних јединица на север Косова и Метохије и заузимање зграда општина у којима је претходно поставио своје градоначелнике.

Јавност у Србији се опет поделила. За једне је важно колико је тачно људи било испред Скупштине Србије, па по томе оцењују да ли је скуп доживео фијаско или не, за друге је пак важније ко је говорио на скупу, какве поруке су послате и шта ове промене значе за политичку сцену, али и спољно-политички курс Србије.

Али кренимо редом.

Просрпски скуп

Уз страначке заставе и пароле Српске напредне странке, али и јаку кишу која није штедела окупљене, испред Скупштине Србије је одржан скуп који су функционери СНС-а најављивали данима као највећи у историји земље.

Иако је у делу јавности перципиран као некакав контрамитинг протестима који се одржавају у Београду под називом "Србија против насиља", имао је другачији карактер.

По обележјима би се могло закључити да је у питању само један од многобројних скупова које је СНС годинама организовао у разним градовима, поготово приликом Вучићевих обилазака делова Србије.

Тада би се председник земље и СНС-а похвалио колико топонима зна, а често би истицао да никада ниједан председник земље није обишао баш то место у које је он дошао.

Међутим, овај скуп био је посве другачији. Већ избором говорника, председника Републике Српске Милорада Додика, мађарског министра спољних послова Петера Сијарта, али и представника Срба из Црне Горе Милана Кнежевића, постало је јасно да није у питању тек један у низу митинга СНС-а.

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТ Балкан да је скуп био масован и просрпски, али не у смислу државе Србије, већ у смислу окупљања српског народа.

"Био је на линији онога што Вулин зове српски свет. Имао је српску националну димензију у смислу положаја и будућности српског народа на овим просторима у целини", сматра Миливојевић.

За њега је највећи утисак то што је одржан минут ћутања за жртве два масовна убиства, односно тај тренутак када је маса људи заћутала.

"То видим као манифестацију пијетета и колико би та прича требало да буде ван политике", напомиње Миливојевић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже за РТ Балкан каже да је избор говорника био покушај да се странка веже за концепт националног јединства, те да је зато изабрано да се обрате и нестраначке личности.

Три поруке са митинга

На питање које поруке су послате са скупа Миливојевић наводи поруке о јединству, озбиљности по питању Косова и Метохије, позиве за унутрашњу стабилност и дијалог који нема алтернативу, али и неспорна потврда јединствене политике и да се не излази у сусрет политичких захтевима.

"То је порука да нема прелазне владе", каже Миливојевић.

Сматра и да је важно то што је послата порука да неће бити промене принципа и спровођења спољне политике, а то су одбрана државног националног интереса - Косова и Метохије, војна неутралност, политичка независност и европски пут у мери у којој је то реално и изводљиво.

"Дакле нема говора о санкцијама Русији или признању независности Косова или било чега што би било ван линија онога што су принципи спољне политике", каже Миливојевић.

Овакав скуп Миливојевић види као нешто што је нужно било потребно пре оснивања Народног покрета за државу, који је Вучић најавио за Видовдан.

За Станковића, Вучић је послао бар три поруке које треба имати у виду, а које нису страначког типа.

"Прва је да насиље мора да се смањи у друштву, односно да не сме да буде средство које ће се користити у политичком животу. На тај начин покушава да релаксира супротности које постоје на српској политичкој сцени. Друга порука је позив на политички дијалог са председником Србије и повратак политици те институције. Трећа ствар је порука која се односи на Косово и спремност Србије да брани Србе, односно спречи сценарио из Хрватске деведесетих", каже Станковић.

Вучићев дух ће остати у СНС-у

Када је договорено формирање нове Владе Србије након парламентарних избора одржаних прошле године, најављено је да ће је пола мандата водити Ана Брнабић, а у другој половини Милош Вучевић. Тада је већ било извесно да се Вучевићу спрема висока позиција у странци.

Миливојевић сматра да је од тренутка када је дошло до разлаза Вучића и високог функционера СНС-а Небојше Стефановића, било је јасно да је Милош Вучевић у првом плану.

"Било је јасно да је он друга личност и најближе ономе што би одговорало интерсима СНС-а у наредном периоду, али и по Вучићевом мишљењу онај ко би и како би требало да води СНС", каже Миливојевић.

На питање да ли би Вучевић могао да некако измени политику странке као њен председник, Миливојевић каже да о томе нема ни говора.

"Дух без тела Вучића је и даље у странци, ту не треба имати никакву илузију. Нема никакве промене политике у странци око стратешких питања и на унутрашњем и на спољном плану, то је сасвим сигурно", каже Миливојевић.

Очекује да ће доћи до мешања карата у странци, по питању кадрова. По питању функционисања владе, сматра да има простора за реконструкцију, имајући у виду да је министар просвете Бранко Ружић поднео оставку.

"Има места реконструкцији, али ништа неће бити пре Видовдана, док се не формира Покрет за државу", закључује Миливојевић.

Вучевић није неочекиван избор, имајући у виду да се ради о човеку који има вишегодишње политичко искуство и у странци и на државним функцијама, каже Станковић.

"Улога лидера СНС је изузетно захтевна имајући у виду континуитет њиховог високог резултата и престижа који имају у односу на друге странке. Сада је на Вучевићу да употреби своје искуство, пре свега у домену познавања јавног мњења у Србији и пизнавања неких комуникацијских вештина, јер једно је бити градоначелник Новог Сада, друго је бити министар одбране, а нешто сасвим друго водити партију која има велике амбиције", каже Станковић.

Сматра да је пред Вучевићем веома деликатан посао, изазован и веома одговоран.

"Треба видети како ће се ствари развијати имајући у виду фомирање Покрета за државу, каква ће бити улога Вучевића у оквиру тога", напомиње Станковић.

На питање како ће изгледати однос Вучића и СНС-а, Станковић каже да ће то сигурно бити коректан партнерски однос и сарадња.

"Како ће институционално изгледати најављени покрет за мене је мистерија. Претпостављам да ће се ићи на неку асоцијацију странака које чине коалицију на власти, плус неке невладине организације и истакнуте јавне личности које могу да допринесу имиџу тог покрета", каже Станковић.

Претоставља да ће странке са изразитим идентитетом, попут Социјалистичке партије Србије и СНС-а најављени покрет схватити као јачање својих изборних шанси да остваре свој изборни резултат, а да ће тежити ка томе да задрже свој идеолошки профил и страначки идентитет.

"Мислим да формирање покрета има везе са задржавањем политичког курса кеч ол (ухватити све) и мислим д аима везе са безболним начином на који Вучић намерава да се ослободи кадрова који су му нека врста баласта у вођењу политике", закључује Станковић.

image
VV inauguration
banner