Србија и Балкан

Петковић: Инсистирамо да делови уредбе буду уклоњени, Банка Поштанска штедионица мора да остане

Директор Канцеларије за Косово и Метохије је рекао да чињеница да је он данас у Бриселу, за разлику од Бисљимија, показује опредељеност Београда да све проблеме решава кроз дијалог, за разлику од Куртија који доноси једностране мере
Петковић: Инсистирамо да делови уредбе буду уклоњени, Банка Поштанска штедионица мора да остане© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохије Петар Петковић рекао је да су данашњи разговори у Бриселу били изузетно тешки.

"Делегација Београда је наступила одговорно, аргументовано, али и врло одлучно објашњавајући и указујући на катастрофалне последице једностране одлуке Аљбина Куртија и власти у Приштини да укине динар, забрани и укине платни промет Србије на простору КиМ, забрани последично плате, пензије и социјална примања за око 100.000 Срба, али не само Срба, већ и Горанаца, Египћана...", рекао је Петковић окупљеним новинарима.

Како је рекао, чињеница да је он данас у Бриселу за разлику од Бесника Бисљимија показује опредељеност Београда да све проблеме решава кроз дијалог, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који доноси ескалаторне мере са циљем протеривања Срба са КиМ.

"Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу, ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке", рекао је Петковић.

Како је нагласио, тачно је да се о динару никада до сада није разговарало у дијалогу, али с обзиром да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати о томе у Бриселу.

Наглашава да је веома важно да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

Истакао је да је прави разлог доношења ове одлуке протеривање Срба са КиМ.

"Ми ћемо као одговорна страна учинити све да пронађемо решење. Инсистирали смо на томе да спорни делови уредбе буду уклоњени, али смо говорили о томе да Банка Поштанка Штедионица мора да остане да функционише на КиМ, јер преко ње иду сва плаћања за наш народ на КиМ", рекао је Петковић.

Додаје и да је важно рећи како је Србија у Бриселу покренула сва важна питања и проблеме са којима се сусрећу Срби на КиМ и да је указано на проблеме Срба, као и да је Београд истрајан да нађе решење и омогући да Срби примају своје плате, пензије, социјалну помоћ.

"Одлука показује да Приштина не жели да формира ЗСО и угаси институције које су темељ ЗСО. У разговору са Лајчаком тет-а-тет, делегације са Лајчаком и на крају тројном састанку указали смо на све проблеме", рекао је.

Како је истакао, Лајчак и он су дошли до истог става - да је за решавање питања насталих због једностране политике потребно решавање на политичком нивоу.

"Решење за проблем динара треба тражити на политичком нивоу"

Петковић је оценио да решење за проблем динара на КиМ треба тражити на политичком нивоу пошто не могу они који, како је рекао, немају политички мандат, да преговарају о томе.

"Потребан је политички ниво за решење, не може као Бисљими што је урадио, да не дође у Брисел, већ да пошаље људе из тзв. ЦБК да одлучују о нечему за шта и сами кажу да немају мандат'', рекао је Петковић.

Додао је да Банка Поштанска штедионица мора да настави да функционише заједно са Поштом на КиМ, како би било могуће да се врше исплате Србима "и јужно и северно од Ибра".

"Што пре мора да се дође до решења како би људи могли да приме готовину, јер ће, ако не буде тога, кренути да се исељавају, а онда ће бити јасно да је Куртијева идеја била да том једностраном одлуком протера Србе", истакао је Петковић.

Каже и да не траже ништа што не постоји, те да Штедионице већ има у све четири општине на Северу, као и да постоји филијала у Косовској Митровици са 55 хиљада рачуна.

"То не тражимо јер нам се тако хоће, то је неопходни механизам када је реч о платном промету и финансирању за Србе и друге грађане на КиМ", поручио је Петковић.

"Београд се годинама суочава са условљавањима Приштине"

На питање да ли је тачно да је уочи састанака било условљавања из Приштине за данашње састанке и саставе делегације, Петковић је рекао да се Београд годинама суочава са условљавањима Приштине уочи дијалога, али да Београд зна како да се понаша у разговорима.

"На том тројном састанку били су представници Министарства финансија и банке Поштанске штедионице јер је важно да се чује њихов глас, да се види да није тачно да Комерцијална банка има више српских рачуна од Поштанске штедионице. Не знам да ли су представници Приштине то изнели јер нису знали за тај податак, али 55.000 рачуна иде преко банке Поштанске штедионице", рекао је Петковић.

image