Србија и Балкан

Здравствени радници са КиМ и даље без плате: Одлука о динару угрожава егзистенцију

Дуже од недељу дана банкомати нису у функцији, а грађани у огромним редовима покушавају да подигну своје зараде
Здравствени радници са КиМ и даље без плате: Одлука о динару угрожава егзистенцију© FOTO TANJUG/ TV MOST/ bs

Испред експозитуре Банке Поштанске штедионице у Северној Митровици и данас је окупљен велики број грађана, а међу њима и здравствени радници - лекари, медицинске сестре, техничари и хигијеничарке који због Куртијеве одлуке да забрани динар, безуспешно покушавају да подигну зарађени новац.

Дуже од недељу дана на банкоматима ове банке на северу КиМ стоји обавештење да нису у функцији, а испред филијала, које једине могу да исплате новац у динарима, стварају се непрегледни редови грађана који немају других примања сем динарских.

Лекари, који се беспоштедно боре за животе људи без обзира на нацију, јер се у КБЦ-у у Косовској Митровици лече сви становници КиМ, и који улажу максималне напоре да, у често немогућим условима незамисливим у модерној цивилизацији, изборе битку са болешћу, сада бију битку за своју и егзистенцију својих породица, преноси ТВ Мост.

Радник техничке службе Дома здравља Раде Илић каже за "Косово онлајн" да више од недељу дана не може да подигне плату.

"Ја сам један од најстаријих радника у мом колективу. Никада није било горе ни теже у мом радном веку. Мој лични доходак је био 19. овог месеца, а сада је 27, ја нисам могао до сада да је подигнем. Иначе сам ожењен, имам троје деце и петоро унучади, и сви чекају на мене. Ово ничему не води, велики притисак је на нама“, наводи Илић.

Весна Божовић, која ради у КБЦ Косовска Митровица већ 43 године, такође каже да је забринута због ситуације са новцем.

"Плату не можемо да подигнемо, морамо да идемо у централну Србију. Пошто сам будући пензионер, живим у паници јер живим сама, а треба да се оде до Србије, а имам пратеће болести па треба и лекови да се купе. Нисам само ја у питању, има и тежих социјалних случајева који себи не могу да приуште да оду и да подигну свој доходак. Ситуација је страшно алармантна, не знам чему ово води. Ми се надамо, упркос свим мерама које предузимају према нама, ми се не дамо. Колико год да су оштри и изричити да нам не дају динар, да овде функционишемо, ми не намеравамо да напустимо КиМ", поручила је Божовић.

Главна сестра службе Интерног одељења у КБЦ Косовска Митровица Слађана Пантовић сматра да одлука ЦБК не води ничему и да им је угрожена егзистенција.

"За све ово време мог рада се није десила ситуација да ми не можемо да подигнемо наше дохотке, оно што смо зарадили. Сви знају како је тешка ситуација овде, ограничени смо за лекове, средства за рад и живот. Одлука Приштине не води ничему, ми смо у незавидној ситуацији, за нашу децу и породице. Многи од нас смо једини примаоци и од нас зависи много, и за останак, опстанак и рад на овим просторима", наводи она.

image