Србија и Балкан

Словеначки затвори пребукирани: Иза решетака највише странаца

У Словенији је затворено укупно 1.808 особа, а просечна попуњеност затвора износи 139 процената
Словеначки затвори пребукирани: Иза решетака највише странацаGetty © Anadolu

Словеначки затвори су годинама пренатрпани, али сада "пуцају по шавовима" јер је у последње време драстично порастао број затвореника због све више случајева покушаја илегалног преласка границе, наводи СТА. Према подацима Управе за затворе, у Словенији је затворено укупно 1.808 особа, а просечна попуњеност затвора износи 139 процената, преноси словеначка агенција.

"Сви затвори за мушкарце су претрпани", навели су из управе.

Најпопуњенији је затвор у Љубљани где попуњеност износи 201,48 одсто, након чега следе затвори у Марибору (171,43 одсто), Цељу (164,95 одсто) и Копру (138,68 одсто).

Највећи затвор у Словенији, Доб, тренутно има попуњеност од 128,42 одсто.
Како наводе из Управе за затворе, нагло је повећан број притворених лица осумњичених за илегални прелазак границе. Из тог разлога се у затвору тренутно налази 850 странаца.

У Управи за затворе истичу да се ситуација не може решити ни отварањем новог затвора који се гради у Добруњу, источно од Љубљане. Како се наводи, чак и уколико би данас био отворен нови затвор, попуњеност словеначких затвора била би прекорачена.

Управа је до сада проблем покушавала да реши премештањем затвореника у мање оптерећене објекте, као и предлагањем пуштања на условну казну за осуђенике који испуњавају услове.

Међутим, ситуација је сада толико лоша да се Министарство правде укључило, предложивши хитне измене закона.

Из министарства су предложили увођење могућности превременог пуштања на издржавање казне шест месеци пре истека казне, а не три месеца као до сада. Предложене привремене мере укључују суспензију и привремено одлагање почетка казне.

Поред тога, министарство чак разматра и могућност смањења казне затвора за недозвољен прелаза границе и кријумчарење људи.

image