Србија и Балкан

Двоструки аршини за хашке затворенике: Караџићу ни лампа, Албанцима теретана, библиотека, посете

Осим тога што српски осуђеници имају проблем са условима у затворима, више их не пуштају на слободу ни после две трећине одслужене казне
Двоструки аршини за хашке затворенике: Караџићу ни лампа, Албанцима теретана, библиотека, посетеGetty © Pierre Crom

Управа за притворске јединице Специјализованог суда за ратне злочине на Косову и Метохији организовала је током прошле године више од 880 посета чланова породице и других особа оптуженима међу којима је и некадашњи председник тзв. Косова Хашим Тачи, док бројни Срби бораве у катастрофалним условима у европским затворима где се налазе од изрицања пресуда пред Трибуналом у Хагу за злочине у бившој Југославији.

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић, који се налази у енглеском затвору "Вајт", према речима његове ћерке је "правио полицу од картонских кутија, није могао да добије ни лампу, а осветљење је лоше", пишу "Вечерње новости".

Катастрофални услови су и у естонском затвору, где казне издржавају бивши председник Републике Српске Крајине Милан Мартић и генерал Војске Републике Српске Драгомир Милошевић. Годинама су изоловани и имају контакт само са стражарима и неколико затвореника, а најчешће се жале на то да не могу да добију лекарску помоћ.

Према речима адвоката који је учествовао у процесима пред Трибуналом у Хагу Зорана Живановића, затвори у различитим државама имају другачије услове.

"Данска, Норвешка и Финска имају најбоље затворе и различите привилегије. Рецимо, да затвореници иду у обилазак градова, да породичне посете могу да буду у хотелу. С друге стране, на пример генерал Радослав Крстић је најпре био у затвору у Енглеској где су покушали да га убију и то два пута. Затим је пребачен у Пољску", објаснио је Живановић за "Новости".

Осим тога што српски осуђеници имају проблем са условима у затворима, не пуштају их на слободу ни после две трећине одслужене казне, што је пракса уведена 2018. када је на место председника Механизма у Хагу дошао судија Кармел Ађијус.

Претходно су сви који су у затворима провели већи део казне пуштани на слободу. Молбе су одбијене бившем начелнику Ресора јавне безбедности Властимиру Ђорђевићу, генералу Војске РС Радивоју Милетићу а чека се расплет за генерала Радислава Крстића. 

Иначе, Албанци који се налазе у Хагу, тренутно их је осам – Тачи, Реџеп Сељими, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи, Пјетер Шаља, Саљих Мустафа, Хисни Гуцати и Насим Харадинај – имају право на теретану, библиотеку, молитву у посебним просторијама, шетњу по дворишту и у одређеним деловима објекта, а на рачуну могу да имају максимално по 1.500 евра.

Уколико прекрше норме понашања (потуку се, вређају службеника затвора, коцкају се, буду на местима где не смеју...) изричу им се само опомена, новчана казна или им укидају привилегије – приступ телевизији, радију, образовним програмима и рекреативним активностима. Изолација је крајња мера и не сме премашити 14 дана у ћелији, а и за то време имају право на посете, телефонске разговоре.

image