Србија и Балкан

У Србији 24 случаја морбила, највише заражених у Београду

Међу оболелима је шесторо деце узраста од три до пет година, од којих је петоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине
У Србији 24 случаја морбила, највише заражених у БеоградуGetty © Mohammed Hamoud/Anadolu Agency via Getty Images

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да су у Србији регистрована 24 случаја малих богиња, а на територији Београда 21.

У саопштењу се наводи да је од 21 особе оболеле од морбила у Београду, 17 случајева потврђено у Торлаку, а четири оболеле особе су породични контакти лабораторијски потврђеног случаја.

Међу оболелима је шесторо деце узраста од три до пет година, од којих је петоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, осам невакцинисаних особа узраста од осам до 23 године, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и шест особа старијих од 40 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

У саопштењу се подсећа да је болест потврђена 13. фебруара код особе (46) из Новог Сада, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине, 20. фебруара код двогодишњег невакцинисаног детета са територије Старе Пазове, као и код детета од 13 месеци са територије Севернобанатског округа.

Вакцинација једина ефикасна превентивна мера

Морбиле се преносе директним контактом са оболелом особом - путем пољупца, руковања, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа као што су кашаљ и кијање, а ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

"Инкубација, период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба код малих богиња траје седам до 18 дана. Након тога долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и конјуктивитиса - водњикаве, црвене очи, отечени капци. Набројани симптоми трају два до четири дана, након чега долази до скока телесне температуре, преко 40 степени и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете", објаснили су у Заводу за јавно здравље у Београду.

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације, када је још увек без тегоба, четири дана пре избијања осипа и четири дана после тога.

"Компликације су чешће код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због ове компликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1.000 оболелих са наведеном компликацијом долази до смртног исхода", кажу у Заводу.

Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног (доживотног) имунитета. ММР вакцина се даје у две  дозе: деци у другој години живота (правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 - 15 месеци) и у 7. години живота (у оквиру припрема за полазак у школу).

image
VV inauguration
banner