Србија и Балкан

У Београду пријављена епидемија малих богиња

Први случај оболевања од морбила у Србији у овој сезони потврђен је 6. фебруара код дечака, чија се мајка заразила у иностранству
У Београду пријављена епидемија малих богињаGetty © Hussain Ali/Anadolu Agency via Getty Images

У Београду је пријављена епидемија малих богиња (морбила), сазнаје "Блиц" у Градском заводу за јавно здравље.

Нови случајеви заразе малим богињама од 6. фебруара, када појавио први случај после 10 месеци, последњих дана се појављују свакодневно и нису повезани међусобно, што значи је вирус у циркулацији.

Последња два случаја заразе малим богињама за који је јавност сазнала су од јутрос.

Мале богиње су тако потврђене код још две особе у Београду. Реч је о мушкарцу (46) и детету (3).

Први случај оболевања у овој сезони од морбила потврђен је у Србији 6. фебруара код дечака, чија се мајка најпре заразила у иностранству.

До данас је потврђено 11 случајева малих богиња у Београду.

Морбиле се преносе директним контактом са оболелом особом - путем пољупца, руковања, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа као што су кашаљ и кијање, а ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

"Инкубација, период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба код малих богиња траје седам до 18 дана. Након тога долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и конјуктивитиса - водњикаве, црвене очи, отечени капци. Набројани симптоми трају два дочетири дана, након чега долази до скока телесне температуре, преко 40 степени и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете", објаснили су у Заводу за јавно здравље у Београду.

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације, када је још увек без тегоба, четири дана пре избијања осипа и четири дана после тога.

"Компликације су чешће код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због ове компликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1.000 оболелих са наведеном компликацијом долази до смртног исхода", кажу у Заводу.

Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног (доживотног) имунитета. ММР вакцина се даје у две  дозе: деци у другој години живота (правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 - 15 месеци) и у 7. години живота (у оквиру припрема за полазак у школу).

image
VV inauguration
banner