Србија и Балкан

Стејт департмент: Преговори о употреби динара морају хитно да се наставе

Посредник Европе уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да су многа питања у вези са употребном динара остала без одговора, због чега су "потребни додатни састанци"
Стејт департмент: Преговори о употреби динара морају хитно да се наставе© TANJUG/ TV MOST

Амерички Стејт департмент је саопштио да се преговори у Бриселу о забрани употребе динара на Косову и Метохији "морају хитно да се наставе".

"Дијалог под покровитељством ЕУ је добар канал за решавање проблема нормализације односа 'Косова' и Србије", одговорено је из Стејт департмента на питање Радија Слободне Европе.

Посредник Европе уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да су многа питања у вези са употребном динара остала без одговора, због чега су "потребни додатни састанци".

Гувернер Централне банке тзв. Косова Ахмет Исмаили, који је предводио приштинску делегацију, рекао је да се на састанку није говорило о самој забрани, већ о могућностима пребацивања новчаних средстава "из других држава на Косово", преноси "Коха".

Српску делегацију је предводио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је рекао да је за актуелни проблем потребно решење на политичком нивоу.

Међународна заједница, укључујући и САД, изразиле су забринутост због одлуке Приштине да забрани употребу динара на територији КиМ, подсећа приштински лист.

"САД су јасно изразиле своје забринутости због одлуке (о укидању динара)", речено је из Стејт департмента.

Они су додали и да су више пута позвали "Косово" и Србију да смање тензије и да се "ургентно и озбиљно" посвете дијалогу, како би "успоставили мирне и продуктивне односе у оквиру дијалога под посредством ЕУ".

Амбасада разочарана

Из америчке амбасаде у Приштини навели су да су "разочарани недостатком напретка и политичке воље Србије и Косова у вези са применом Основног споразума".

"Као што смо више пута рекли, САД сматрају да су Основни споразум и Анекс за имплементацију правно обавезујући и за Косово и за Србију. Разочарани смо због недостатка напретка или политичке воље Косова и Србије да се крене напред у примени споразума. Став САД је доследан и јасан – очекујемо да Србија и Косово у потпуности спроведу све обавезе из Основног споразума и имплементационог Анекса, и то са посвећеношћу и хитношћу", рекао је портпарол амбасаде за "Коху".

Како истиче, за Приштину то подразумева "хитан напредак у испуњавању дугогодишње обавезе оснивања Заједнице српских општина".

Амбасада је затражила и сарадњу у вези са применом нове уредбе Централне банке Косова о укидању платног промета у динарима, "како би се минимизирао негативан ефекат на српску мањинску заједницу" на КиМ.

image