Србија и Балкан

Антируски самит у Тирани: Зеленски тражи заједничку производњу оружја; Вучић: Није лако

Ни за Београд ни за Приштину нема бесплатног ручка у ЕУ, каже албански премијер
Антируски самит у Тирани: Зеленски тражи заједничку производњу оружја; Вучић: Није лако© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Украјински председник Владимир Зеленски у Тирани је у оквиру самита "Украјина - Југоисточна Европа", разговарао са "верним пријатељом" Кијева Едијем Рамом, а двојица лидера потписали су и споразум о сарадњи који, према њиховим речима, јача и промовише пријатељство између Албаније и Украјине.

Зеленски је албанског премијера Едија Раму одликовао и највишим орденом Украјине, Орденом кнеза "Јарослава Мудрог" првог степена, највишим признањем које у тој земљи може добити странац. Рама је то, како је образложено, заслужио "изузетним личним доприносом и подршком у рату у Украјини и радом Албаније на подршци Кијеву".

На самиту у Албанији је, заједно са 13 лидера Југоисточне Европе, присуствовао и председник Србије Александар Вучић. 

У тексту саопштења са самита "Украјина - Југоисточна Европа" у Тирани Русија је критикована на изузетно оштар начин.

Вучић је изјавио да је на иницијативу Србије из декларације са самита у Тирани избачен део о санкцијама и "малигном руском утицају", али и конструкције "наше државе" и "наше земље", будући да Београд не признаје једнострано проглашену независност Приштине.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба захвалио је Албанији на организацији самита за његову земљу.

Албански шеф дипломатије Игли Хасани најавио је да су власти у фази припрема за отварање албанске амбасаде у Кијеву и да се нада да ће до тога доћи "у наредним месецима".

"Албанија подржава слободу, независност и територијални интегритет Украјине. Албанија најоштрије осуђује руску агресију на Украјину", рекао је Хасани, додајући да ће његова земља наставити да подржава Кијев током рата, али и у послератној фази, у обнови државе.

Он је рекао да се нада да ће заједнички самит бити плодоносан и да ће понудити нове перспективе за будућност Украјине.

Рама је, пре сусрета са Зеленским за "Еурактив" изјавио да је Западни Балкан спреман да допринесе борби против Русије усред европских и западних одлагања и ограничења помоћи Украјини.

Западни Балкан, како он каже, сада постаје још значајнији за ЕУ, и они то почињу да схватају "пред претњом заједничког непријатеља – Путина".

  • 28. феб 2024 • 20:33

    20:33

    Зеленски разговарао са Милатовићем о лечењу украјинских војника у Црној Гори

    Украјински председник Владимир Зеленски разговарао је данас са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем на маргинама самита "Украјина - Југоисточна Европа" о наставку сарадње и о лечењу и рехабилитацији украјинских војника у Црној Гори.

    "Захвалио сам Црној Гори на добродошлици Украјинцима који су побегли од рата. Разговарали смо и о лечењу и рехабилитацији украјинских војника у Црној Гори", написао је Зеленски на платформи Икс.

    Он је навео да је захвалан Црној Гори што се придружила Декларацији Г7 из Вилњуса и украјинској формули мира.

    "Обавестио сам председника Милатовића о првом Глобалном мировном самиту у Швајцарској у оквиру наших напора да постигнемо праведан и трајни мир. Такође смо координирали наставак међународне сарадње Украјине и Црне Горе", рекао је Зеленски.

  • 20:31

    Вучић на вечери поводом самита о Плану раста и економског приближавања

    Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је вечерас присуствовао свечаној вечери поводом Регионалног самита о Плану раста и економског приближавања који се сутра одржава у Тирани.

    "Окупили смо се овде да разговарамо о темама које су од животног значаја за Западни Балкан", написао је Вучић на Инстаграму.

    Додао је да су повезивање економија, уклањање препрека и напредак ка јединственом тржишту "велики циљеви који воде ка суштинском развоју" Србије и региона и бољој будућности за све грађане.

    Вечери су, између осталих, присуствовали албански премијер Еди Рама и европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

  • 19:59

    Вучић: Глас Србије се у Тирани слушао са поштовањем

    Председник Александар Вучић рекао је да је са председником Украјине Владимиром Зеленским говорио о територијалном интегритету обеју земаља, поштовању повеље УН, али и о другим важним темама и иницијативама за мир.

    "Говорили смо о територијалном интегритету обеју земаља, поштовању повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође", пренео је Вучић који учествује у Тирани на Самиту Украјина - Југоисточна Европа.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 19:44

    Вучић са Зеленским: Поновио сам став Србије о поштовању међународног права

    Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Украјине Владимиром Зеленским у Тирани и поновио став Србије о поштовању норми међународног права и Повеље Уједињених нација.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 19:18

    Брнабић: У Тирани постигнут велики дипломатски успех, потврђен суверенитет Србије

    Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у завршној декларацији самита земаља Југоисточне Европе и Украјине на инсистирање председника Србије Александра Вучића избачен термин "земља", који би се односио и на тзв. Косово, чиме је, како је рекла, потврђен суверенитет Србије и постигнут велики дипломатски успех.

    "Да то није било прихваћено, онда би се наша аутономна покрајина Косово и Метохија тамо појављивала као земља учесница самита. На томе је председник Александар Вучић инсистирао и издејствовао да се то промени, да се тај део избаци. Ми смо тако у једном изузетно важном дану на једном изузетно важном самиту из свих докумената и декларација практично то избацили и потврдили наш суверенитет", рекла је Брнабић, гостујући на ТВ Прва.

    Oширније прочитајте у засебној вести.

  • 18:58

    Ердоган: Турска спремна да буде домаћин преговора Русије и Украјине

    Турска је спремна да поново буде домаћин преговора Русије и Украјине у Истанбулу, изјавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган и истакао да треба пружити шансу дипломатији.

    "Спремни смо да поново будемо домаћини мировних преговора у Истанбулу", рекао је Ердоган у видео поруци учесницима самита Југоисточна Европа-Украјина у Тирани.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 16:02

    Декларација из Тиране: Оштра осуда Русије, подршка уласку Украјине у НАТО

    Објављен је текст саопштења са самита "Украјина - Југоисточна Европа" у Тирани, у коме је Русија критикована на изузетно оштар начин.

    Претходно је председник Србије изјавио да је на његову иницијативу из декларације избачен део који се тиче санкција Русији и део о наводном руском малигном утицају. Србија је такође тражила да се из саопштења избаци конструкција "наше државе" и "наше земље", будући да део држава потписница не признаје тзв. Косово.

    "Ничим изазвана војна агресија против Украјине остаје највећа претња европској безбедности и међународном миру. Овај чин агресије је неприхватљив и представља несумњиво кршење међународног права, укључујући Повељу УН, и злочин против украјинског народа", наводи се у првој од 12 тачака заједничког саопштења које су потписали сви окупљени лидери.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 15:14

    Рама: ЕУ није рај, већ радостан пакао

    Премијер Албаније је на заједничкој конференцији са украјинским председником Владимиром Зеленским још једном поновио да Албанија тежи уласку у ЕУ.

    "ЕУ није рај, већ радостан пакао", рекао је том приликом Рама.  

    Како је додао, Албанија подржава Украјину скромно, али у складу са могућностима.

    "Шта ми имамо од тога? Прво, подржали смо Украјину пакетима подршке који нису кредити. Никада нисмо тражили од Украјине да ишта врати. Наша помоћ је скромна, али то су наше могућности. Учинићемо све што можемо. Свесни смо да је за тај ратни фронт ово нешто јако мало. Ми то радимо за себе", рекао је Рама, преноси "Топ ченел".

  • 15:12

    Како је снимљена "породична фотографија" на самиту у Тирани

    Премијер Албаније Еди Рама је на Фејсбуку поделио закулисни снимак који приказује како се учесници самита намештају за оно што је назвао "породичном фотографијом".

    "Срећна породица" показала је данас да је уједињена у "непоколебљивој подршци украјинској независности, суверенитету и територијалном интегритету у оквиру њених међународно признатих граница из 1991. године" и још – да је "посвећена пружању подршке Украјини, која јој је потребна како би превладала руски агресорски рат онолико дуго колико је потребно да се постигне свеобухватан, праведан и трајни мир".

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 14:56

    Рама: Регионалну стабилност угрожава Русија

    Премијер Албаније Еди Рама поручио је, понављајући изјаве украјинског председника Владимира Зеленског, да стабилност на Западном Балкану угрожава Русија, и да уколико државе прихвате "логику председника Русије Владимира Путина" више неће "живети у свету који познајемо, већ у свету у коме ће одлучивати најмоћнији".

    "Највише ме брине то што данас не схватају сви да Путинов напад на Украјину није само против Украјине, већ против светског поретка заснованог на правилима и заједнице демократског света", рекао је Рама, преноси "Албанијан пост".

image
VV inauguration
banner