Србија и Балкан

Како је снимљена "породична фотографија" на самиту у Тирани (ВИДЕО)

Деветочлани портрет чиниле су особе које су усвојиле декларацију, у којој је Русија изузетно оштро критикована
Како је снимљена "породична фотографија" на самиту у Тирани (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Премијер Албаније Еди Рама је на Фејсбуку поделио снимак, забележен током самита "Украјина – Југоисточна Европа", одржаног у Тирани, на којем се учесници истог намештају за оно што је назвао "породичном фотографијом" и уз њу додао два срца у бојама украјинске заставе – плаво и жуто.

Та срећна породица показала је данас да је уједињена у "непоколебљивој подршци украјинској независности, суверенитету и територијалном интегритету у оквиру њених међународно признатих граница из 1991. године" и још – да је "посвећена пружању подршке Украјини, која јој је потребна како би превладала руски агресорски рат онолико дуго колико је потребно да се постигне свеобухватан, праведан и трајни мир".

Први је на црвени тепих изашао и заузео обележено место председник Северне Македоније Стево Пендаровски (први слева), потом му се придружио премијер Хрватске Андреј Пленковић, којем је припало средишње место у горњем реду, да би онда пред новинаре изашао и домаћин самита Еди Рама, као и "специјални гост", председник Украјине Владимир Зеленски – озбиљног израза лица, у црном џемперу, војничким панталонама – у костиму и роли коју тумачи од почетка руске Специјалне војне операције.

Док су им се придруживали председник Црне Горе Јаков Милатовић и председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто, Рама и Пленковић су ћаскали а потом је присутнима албански премијер нешто показивао руком.

Стигли су потом и председница тзв. Косова Вјоса Османи, лидерка Молдавије Маја Санду, а затим и председник Србије Александар Вучић, који се ортачки поздравио с Милатовићем пре него што је заузео позу за фотографисање.

Вучић је потом нешто објашњавао Зеленском, да би разговор наставили и пошто је позирање завршено и делегација се вратила у зграду.

Можда му је објашњавао зашто је на његову иницијативу из декларације избачен део који се тиче санкција Русији и део о наводном руском малигном утицају. Србија је такође тражила да се из саопштења избаци конструкција "наше државе" и "наше земље", будући да део држава потписница не признаје тзв. Косово.

Деветочлани породични портрет чиниле су особе које су усвојиле декларацију, у којој је Русија изузетно оштро критикована јер због дејстава у Украјини угрожава европску безбедност и међународни мир. Ништа чудно пре свега за тројку у средини "породичне фотографије" – прошлост је показала на којој су страни биле државе чији су они представници, али врло необично за Србију која досад није била на погрешној страни историје.

image