Србија и Балкан

Вучић: Глас Србије се у Тирани слушао са поштовањем

Председник је нагласио да је учесницима самита у Тирани рекао, током усаглашавања декларације која је усвојена, да постоје ствари где Србија не може да прави компромисе
Вучић: Глас Србије се у Тирани слушао са поштовањем© Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Председник Александар Вучић рекао је да је са председником Украјине Владимиром Зеленским говорио о територијалном интегритету обе земаље, поштовању повеље УН, али и о другим важним темама и иницијативама за мир.

"Говорили смо о територијалном интегритету обе земаље, поштовању повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође", рекао је Вучић који учествује у Тирани на Самиту Украјина - Југоисточна Европа.

Оцењује да се глас Србије са поштовањем слушао на самиту у Тирани.

"Чини ми се да је глас Србије са поштовањем слушан овде. Могли сте то и од домаћина да чујете, али и од многих других, па чак и од председника Зеленског који је, када се обраћао, показао поштовање према Србији, али и по трајању нашег билатералног састанка", нагласио је председник.

Нагласио је да је са Зеленским имао најотворенији разговор до сада о свим важним темама.

"Сада се и једна и друга земља налазе на европском путу. Говорили смо о територијалном интегритету обе земље, поштовању Повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође", навео је Вучић.

Истакао је да жели људима у нашој земљи да каже да не разуме када изражавају неке ставове против Украјине.

"Желим људима у нашој земљи да кажем да када изражавају неке ставове против Украјине, да ја морам да кажем да то не разумем. Разумем ја наше односе и према Русији, све ја разумем одлично. Не разумем негативан однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила. И то желим да кажем свим људима и Украјина није признала ни независно Косово. И наша словенска браћа, као што су нам словенска браћа и Руси. И трудимо се да имамо добре односе", истакао је Вучић за РТС.

Председник је нагласио да је учесницима самита у Тирани рекао, током усаглашавања декларације која је усвојена, да постоје ствари где Србија не може да прави компромисе.

"Не можемо да прихватимо 'државе', јер би смо тиме признали Косово, и увек о хиљаду детаља морате уводити рачуна. Не можемо да прихватимо то око санкција, јер нити имамо овлашћења, нити могу, нити хоћу, да рушим политику државе Србије и политику коју је донео Савет за националну безбедност", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина је, и поред тога што је знала како изгледа декларација, инсистирала да се поново гласа само о санкцијама, што није прошло.

Вучић је рекао да је била ту још једна ствар око чувеног "малигног утицаја Русије".

"Ми имамо и неке друге о чијем малигном утицају можемо да говоримо. Имали смо изборе, па смо видели како је то изгледало. Дакле, ако вама смета Русија, нећу ја да кажем да нама неко други смета, али хоћу да кажем да је било оних који су имали такав утицај у нашој земљи, а да то нису били Руси. И онда су то склонили, избацили", рекао је Вучић.

О укидању динара

Вучић је рекао да је укидање динара на територији КиМ јасан покушај премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Он је нагласио да како год да буде, да ће новац бити обезбеђен за наш народ.

"Да дефинишемо једном реченицом - Аљбин Курти хоће да истера Србе са Косова и у току је не тако више ни тихи, већ да га не зовем гласни, али јасни покушај Куртија да протера Србе са њихових вековних огњишта", рекао је председник за РТС.

Нагласио је да разуме муке српског народа на КиМ и да "му крену сузе када види наш народ да чека испред банкомата".

"А можемо да им дамо и три пута више од онога што им иначе дајемо, само због техничких ствари једног неодговорног човека који би желео да протера људе, који би желео да уђе у легенду тако што ће да уништи један цео народ", рекао је председник.

Он је поручио да људи треба да знају да политика Куртија неће моћи да опстане.

"А ми ћемо давати новац и доносићемо одлуке у наредном периоду да још више и још снажније помогнемо наш народ на КиМ", поручио је Вучић.

О производњи муниције

Вучић је рекао да је издао наређење да попуњеност резерви муниције војске мора бити 100 одсто, а да се тренутно налази на нивоу од око 62 одсто, и да када је у питању заједничка производња муниције земаља Западног Балкана и Украјине, Србија мора да сагледа своју позицију.

"На Западном Балкану значајни произвођачи су Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина. И то 50 одсто Србија, 30 одсто Хрватска, 20 одсто Босна и Херцеговина. Онда је јасно о чему се ради. Ја сам рекао да ми морамо да сагледамо своју позицију", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је реално очекивати да земље Западног Балкана и Украјина заједно производе муницију.

Он је додао и да је то рекао председнику Украјине Владимиру Зеленском као и да је попуњеност српских резерви муницијом 62 одсто.

"Издао сам наређење да се напуни до 100 одсто, што значи морамо много сад да радимо кроз наше фабрике Лучане и Слободу и Крушик, да бисмо све артиљеријске резерве (гранате) од 122 мм до 155 мм могли да попунимо", навео је Вучић.

Наглашава да остаје да се види како ће то бити учињено, али да уз сво поштовање које има према приватном сектору када је у питању производња наоружања, оно што је најважније да би ипак желео да се производи у државном сектору.

"Могући избори у Београду 21. или 28 априла"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у петак руководству Српске напредне странке изнети своје мишљење о формирању власти те странке у Београду и истакао да је одлука да ли ће то урадити на њима.

"Ми у странци којој припадам, чији нисам председник, имамо тела. И чуо сам да је на два тела упућен захтев председнику странке господину Милошu Вучевићу да разговара са мном и да се формира власт у Београду. Јер мислим да ће бити јасно и биће показано да СНС има већину у Београду", рекао је председник, додајући да није променио мишљење.

"До недеље је рок. Ако до недеље не буде изабран председник Скупштине Града што значи да се од 45 до 60 дана иде на нове изборе, што значи 21. или 28. априла", рекао је он.

О извештају ОДИХР

Позивам Владу Србије да препоруке ОДИХР-а уважи, а важно је да су они (ОДИХР) на јасан начин ставили до знања са каквим лажима, инсинуацијама и бесмислицама смо се суочавали у претходних 2 и по месеца, рекао је председник Вучић коментаришући извештај ОДИХР-а у ком су анализирани и оцењени протекли избори у Србији.

"Добро је да су јасно ставили до знања шта је то што Србија мора и шта је потребно да уради, посебно за лица са инвалидитетом, што је за мене као председника изузетно значајно, али и друге ствари у погледу побољшавања демократских услова које морају да се ураде", рекао је он.

Како је нагласио, такође је важно да је јасно да су све лажи о крађи на изборима и о свему другом пале у воду.

image