Србија и Балкан

У Звечану и Штрпцу скупови због тешке ситуације након одлуке Приштине о динару

Окупљени у Звечану су позвали међународну заједницу да реагује и обезбеди нормалан живот Србима на овим просторима, јер су због тренутне ситуације од укидања динара на рубу егзистенције
У Звечану и Штрпцу скупови због тешке ситуације након одлуке Приштине о динару© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Грађани Звечана и Штрпца окупили су се данас како би указали на све тежу ситуацију са подизањем новца која не успевају да подигну, због одлуке Приштине да забрани употребу динара на Косову и Метохији.

Око стотинак грађана Звечана окупило се испред филијале Банке Поштанска одакле су позвали међународну заједницу да реагује и обезбеди нормалан живот Србима на овим просторима, јер су због тренутне ситуације од укидања динара на рубу егзистенције.

На проблем са подизањем зарађеног новца указано је и са скупа у Штрпцу, где су се данас окупили и корисници програма "Моја прва плата", преноси "ТВ Мост".

Иако су им плате уплаћене на рачуне, нажалост, ови млади људи нису били у могућности да подигну свој новац јер није било динара. Како сазнајемо, последња испорука динара у Пошти у Штрпцу била је пре месец дана.

Према уредби централне банке у Приштини која је 1. фебруара ступила на снагу, једина валута дозвољена за готовинска плаћања на КиМ је евро, што значи забрану употребе динара.

Приштина је од 1. фебруара у неколико наврата спречила достављање динара на КиМ, због чега у покрајини динара нема, или су исплате ограничене.

image