Србија и Балкан

Вујић: Шмит крши људска права у БиХ

Подсетио је да је последњи легитимно именовани високи представник отишао из БиХ 2021. године, а Савет безбедности УН, једино тело које има овлашћење да одобри именовање високог представника, није дало сагласност на наследника на тој функцији
Вујић: Шмит крши људска права у БиХwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Стални представник БиХ при УН у Женеви Бојан Вујић обратио се данас на седници Савета за људска права УН, где је, уз присуство генералног секретара УН Антонија Гутереша и бројних иностраних министара, указао на кршење људских права у БиХ и као пример навео деловање Немца Кристијана Шмита.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника у БиХ јер његов избор није потврђен у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Вујић је истакао да је Република Српска, један од два ентитета који чине БиХ, посвећена очувању Дејтонског споразума и инсистира на његовом верном спровођењу.

Он је истакао да Република Српска доследно исказује опредељеност за Дејтонски споразум, која подразумева и посвећеност миру и пуном поштовању суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка БиХ.

"Нажалост, сама срж Дејтонског споразума - Устав БиХ - годинама је на удару међународног високог представника и других страних актера, који незаконитим присвајањем законодавних овлашћења централизују БиХ супротно Уставу БиХ. Република Српска се супротставља оваквим незаконитим поступцима и брани од даље ерозије Устава БиХ искључиво легалним и мирним путем", навео је Вујић.

Он је рекао да "Дејтонски споразум није дао овлашћење високом представнику да намеће одлуке ни БиХ ни њеним грађанима, а камоли да диктатом доноси законе и кажњава изван судског процеса".

Подсетио је да је последњи легитимно именовани високи представник отишао из БиХ 2021. године, а Савет безбедности УН, једино тело које има овлашћење да одобри именовање високог представника, није дало сагласност на наследника на тој функцији.

"Упркос томе, пензионисани немачки политичар по имену Кристијан Шмит убрзо је стигао у БиХ лажно тврдећи да је нови високи представник. Откако је стигао, Шмит импулсивно и опресивно користи наводна диктаторска овлашћења, на основу којих је издао неколико десетина брзоплетих, непромишљених одлука без икаквог демократског или правног легитимитета, чиме је озбиљно угрозио политичку стабилност БиХ", рекао је Вујић.

Он је нагласио да нико, укључујући и високог представника који би био легитимно именован, нема законска овлашћења да доноси законе у БиХ пуком одлуком.

Вујић је рекао да је овакав сампрокламовани ауторитет евидентно супротан Уставом дефинисаном демократском законодавном систему у БиХ и уско постављеном мандату високог представника према Дејтонском споразуму, поред тога што крши најосновнија људска права загарантована међународним правом.

"Шмитов покушај да криминализује неизвршавање његових незаконитих одлука означава опасну и гнусну ескалацију стране репресије над БиХ којом би се БиХ, у ствари, претворила у полицијску државу којом управља неизабрани немачки деспот", истакао је Вујић.

Он је нагласио да "данас неуставно Тужилаштво процесуира функционере Републике Српске по фиктивном закону пред неуставним Судом, са циљем да се изврши тиранска, антидемократска, незаконита одлука странца против легално изабраних и именованих званичника који су једноставно извршили формалне процедуре које су по закону били дужни да изврше".

Рекао је и да су оптужнице неприхватљив напад на суверенитет и демократски уставни поредак БиХ и одбацивање владавине права у корист владавине једног човека ког подржава страна политичка и војна сила.

Вујић је поручио да "спровођење такве необуздане, тиранске моћи и континуирано кршење људских права у БиХ од Шмита и других страних актера, мора престати", пренела је РТРС.

image