Србија и Балкан

Додик: Разговорима у Мостару могу бити незадовољни само туриста Шмит и светски путници

Председник РС је навео да ЕУ не може бити комплетна без РС и БиХ у свом саставу и поручио да БиХ може функционисати само као мала ЕУ или не може никако
Додик: Разговорима у Мостару могу бити незадовољни само туриста Шмит и светски путници© TANJUG/ FOTO SRNA/ bg.

Председник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик је истакао да једини који јучерашњим разговорима у Мостару могу бити комплетно незадовољни су "туриста Шмит и светски путници који БиХ желе колонијални статус", а њеним народима статус поданика.

"Као учесник састанка охрабрен сам чињеницом да смо сатима конструктивно разговарали и померали ствари у добром правцу. Око нечега ћемо се договорити брже, око неких ствари спорије, али чињеница да наше радне групе улажу труд у решења, а ми у њихову имплементацију говори да постоји воља, да верујемо у сопствену демократију, а не у туђу демонстрацију силе и непоштовања према нама", објавио је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додик је поручио да ЕУ не може бити комплетна без Републике Српске и БиХ у свом саставу.

"Од ЕУ очекујем да вреднује чињеницу да је европски пут наш заједнички циљ у вези с којим имамо сагласност и на којем заједно радимо већ годину дана. ЕУ не може бити комплетна без Републике Српске и БиХ у свом саставу јер је она настала као мировни и демократски пројекат да се зауставе вековни конфликти у Европи. И ЕУ и БиХ, процесима у којима одлучују њихови лидери, опредељују се јесу ли инструмент краткорочних геополитичких интереса у овим компликованим временима или служе циљевима и народима који у њима живе", написао је Додик.

Председник РС је додао да никада неће одустати од служења интересима народа који га је демократски бирао.

"Једно је сигурно - нећу одустати од служења интересима народа који ме је демократски бирао и борићу се за наше право на историју коју пишемо хиљаду година. Укратко, БиХ може функционисати само као мала ЕУ или не може никако. Пуна разговора и компромиса који нису по вољи свакоме, али не смеју бити на штету никоме", рекао је председник Републике Српске.

У Мостару је одржан састанак партнера у власти на нивоу БиХ. Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака окупљених око "тројке" разговарали су о усаглашавању о три европска закона.

image