Србија и Балкан

Одсудан моменат за европску будућност БиХ: У Мостару састанак Додика, Човића и Тројке

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је да очекује да данас у Мостару с партнерима са нивоа БиХ буду постигнути договори који представљају корак напред у законодавном процесу и на путу ка ЕУ
Одсудан моменат за европску будућност БиХ: У Мостару састанак Додика, Човића и ТројкеGetty © Antonio Hugo Photo

У Мостару ће данас бити одржан састанак партнера у власти на нивоу БиХ. Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака окупљених око Тројке покушаће да усагласе још три европска закона у Мостару.

Данашњи разговори, чији је домаћин лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, можда су и последња прилика за постизање договора како би Европска унија отворила преговоре са БиХ 21. марта.

"Очекујем да данас у Мостару с партнерима са нивоа БиХ постигнемо договоре који представљају корак напред у законодавном процесу и на путу ка ЕУ. Очекујем да нађемо начин. Изговора је било и превише. Очекујем да ће жеља да се учини добро за све народе бити јача од жеље да се учини лоше другима. Република Српска посвећена је дијалогу и компромису", навео је председник Републике Српске Милорад Додик на Иксу.

Поручио је и да Српска неће подржати процес приступања Европској унији по цену губљења идентитета српског народа и традиционалних пријатеља.

"Верујем да је заједнички интерес свих нас да бранимо нашу демократију и интерес наших народа који су нас бирали. Демократија и одлуке које долазе споља нису компатибилни и Република Српска на наметања не пристаје! Република Српска зато има снажно и одлучно лидерство. Утемељено у историји и менталитету великог народа какви су Срби. Ми знамо да је тајна среће слобода, а да је тајна слободе храброст. А храброст је у демократији ништа друго до служити свом народу, а не странцима и туђим интересима", казао је Додик.

Председник Српске истакао је да су "народи тако снажних историјских сећања као што су народи Балкана увек подложни утицајима који их доводе до тога да подносе жртве на олтару туђих интереса".

"Све што смо урадили у последњих годину дана, урадили смо тако што смо поштовали уставне надлежности. Верујем да ћемо се тако руководити и данас. Политичко искуство које имам сведочи да су околности ван БиХ условљавале да се не направе позитивни помаци. Одлазим у Мостар уверен да имамо и људску и политичку зрелост да интересе наша три народа ставимо испред туђих геополитичких интереса. Геополитичка ситуација је сложена", поручио је Додик.

Претходно је одржан састанак у Лакташима, где је домаћин био Милорад Додик испред СНСД-а, где су се партнери начелно усагласили око ЕУ пута БиХ и измена закона. Међутим, само неколико дана касније уследио је и састанак представника свих политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ ради разговора о изменама Устава БиХ у Сарајеву. 

Из Српске су тада послате поруке да је у овом тренутку због наставка европског пута и добијања датумy почетка преговора са ЕУ важније имплементирати договор политичких партија из Лакташа.

image