Србија и Балкан

Како су гласиле тачке које су избачене из декларације у Тирани

Захваљујући залагању српске делегације, из Декларације у Тирани су избачене тачке у којима се позива на увођење санкција Русији и осуђује "малигни руски утицај".
Како су гласиле тачке које су избачене из декларације у Тирани© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Захваљујући залагању председника Србије Александра Вучића из Декларације у Тирани избачене су две за Србију важне тачке, пишу "Вечерње новости".

У првој тачки која је избачена било је планирано да се потврди значај санкција против Русије.

"Потврђујемо критичну важност и неопходност увођења санкција против Руске Федерације као одговор на њен ничим изазван акт агресије и кршења међународног права", писало је у првој тачки.

Када је реч о другој, у њој се осуђују "негативни ефекти руског злонамерног мешања у унутрашње послове суверених држава".

"Препознајући негативне ефекте руског злонамерног мешања у демократске процесе и унутрашње ствари суверених држава, уједињени смо у нашој посвећености да се боримо против таквих акција. Штавише, признајемо деструктивни утицај руске пропаганде, хибридног ратовања и кампања дезинформација и обавезујемо се да ћемо унапредити наше напоре сарадње у борби против ових изазова, доприносећи стабилности и безбедности међународне заједнице", наводи се.

Председник Србије Александар Вучић учествује на самиту "Украјина-Југоисточна Европа" у Тирани, заједно са лидерима земаља Западног Балкана и председником Украјине Владимиром Зеленским.

image
VV inauguration
banner