Србија и Балкан

Брнабићева: Поштујем Немачку, тражим да и она поштује суверенитет Србије

Током дана траје преписка премијерке Србије и Михаела Рота
Брнабићева: Поштујем Немачку, тражим да и она поштује суверенитет Србије© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Висока функционера СНС-а и премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да она изузетно поштује Немачку и то тражи од Берлина у односу према Србији.

"Моја жеља је да Немачка и немачки политичари поштују суверенитет Србије, да се не мешају у наше унутрашње послове и да не шире лажне вести о Србији", рекла је она.

Додала је да немачки политичар Михаел Рот поручује Београду да хитно послуша ОДИХР и препоруке хитно спроведе, док Берлин то исто не ради када ОДИХР пошаље препоруке Немачкој.

"То је минимум минимума које једна суверена независна држава треба да тражи. Жао ми је што постоје људи у Србији који мисле да је њихова земља другог реда", појаснила је она.

Како је додала, међународна истрага избора у Србији постоји само у главама лидера прозападне опозиције у Србији.

"Међународна истрага - никада", поручила је Брнабићева и додала да ће Србија спровести препоруке ОДИХР-а и сарађивати са међународним партнерима.

Током дана траје преписка премијерке Србије и Рота на мрежи Икс, где је Рот који је објавио да избори у Србији нису били ни фер ни слободни.

"Тако не функционише демократија господине Вучићу", поручио је Рот.

На Ротову објаву реаговала је и амбасада Србије у Немачкој и указала на ускраћивање изборних права Србима на Косову.

"Кад већ говоримо о слободним, фер и демократским условима, изгледа да смо пропустили вашу реакцију сваки пут кад је Србима на Косову и Метохији било ускраћено основно људско право. Забрањено им је да гласају у местима у којима живе на изборима и референдуму 2022. и на изборима 2023", наводи се на налогу амбасаде на друштвеној мрежи Икс.

image