Србија и Балкан

У Србији регистровано 27 случајева морбила, највише у Београду

На територији Београда, регистрована су 23 случаја, а међу оболелима је шесторо деце узраста од три до пет година
У Србији регистровано 27  случајева морбила, највише у Београдуwww.globallookpress.com © SVEN SIMON via www.imago-images.

У Србији је регистровано укупно 27 случајева морбила, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Највише случајева у оквиру епидемије пријављене 22. фебруара регистровано је у Београду, 23, од којих је 19 потврђено у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а четири оболеле особе су породични контакти лабораторијски потврђеног случаја.

Међу оболелима је шесторо деце узраста од три до пет година, од којих је петоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила.

Како се додаје, оболело је и девет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и седам особа старијих од 40 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

Мале богиње потврђене су код једне особе са територије Новог Сада, узраста 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине.

Један случај малих богиња потврђен је код детета у Старој Пазови, које је у другој години живота и није вакцинисано, као и код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци.

Један случај малих богиња потврђен је код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.

Од 7. фебруара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи.

"Батут" наводи да је од почетка године у земљама ЕУ регистровано око 1.000 случајева малих богиња са седам смртних исхода.

image