Свет

Борељова башта или легло заразе: Мале богиње у Европи, СЗО тражи хитну акцију

СЗО верује да је пораст оболелих резултат смањене вакцинације најмлађих која није у потпуности спроведена у току пандемије ковида 19
Борељова башта или легло заразе: Мале богиње у Европи, СЗО тражи хитну акцију© Tanjug/AP Photo/Elaine Thompson, File

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је прошле године у Европи забележен алармантан пораст броја заражених морбилама (мале богиње).

Здравствени челници упозоравају да је број случајева и даље у порасту и да су потребне "хитне мере" како би се спречило даље ширење.

Више од 30.000 људи заражено је 2023. године, у поређењу са 941 током целе 2022. 

СЗО верује да је пораст оболелих резултат смањене вакцинације најмлађих која није у потпуности спроведена у току пандемије ковида 19.

У Великој Британији, здравствени званичници су прошле недеље рекли да би се епидемија веома заразних малих богиња у Западном Мидлендсу могла брзо да прошири на друге градове у којима је ниска стопа вакцинације.

Више од 3,4 милиона деце млађе од 16 година је незаштићено и изложено је ризику да се разболи од ове болести, саопштила је Британска здравствена служба (НХС).

Милиони родитеља и старатеља су позвани да закажу термин за вакцинацију против малих богиња. 

Вакцина против малих богиња, заушки и рубеоле (ММР) даје се у две дозе – прву око годину дана и другу када дете има око три године и четири месеца. Вакцина је веома ефикасна у заштити од малих богиња, оцењују здравствени радници, али само 85% деце која полазе у основну школу у Великој Британији су примили обе дозе.

Говорећи о ситуацији у Европи, Ханс Клуге, регионални директор СЗО за Европу, рекао је да је уочен не само 30-струки пораст случајева морбила, већ и скоро 21.000 хоспитализација и пет смртних случајева. 

Од свих земаља на старом континенту тражи се да брзо открију и реагују на епидемију морбила, уз спровођење масовне вакцинације.

Ефекат пандемије

Стопе вакцинације за прву дозу ММР вакцине пале су са 96% у 2019. на 93% у 2022. широм Европе. Примање друге дозе је пао са 92% на 91% у истом периоду.

Тај наизглед мали пад у примени вакцинације значи да је више од 1,8 милиона деце у Европи пропустило вакцинацију против малих богиња током те две године.

"Пандемија ковида 19 значајно је утицала на динамику имунизације у овом периоду, што је резултирало великим бројем невакцинисане и недовољно вакцинисане деце", саопштила је СЗО.

Са поновним успостављањем међународних путовања и укидањем мера социјалног дистанцирања, ризик од ширења морбила преко граница, наводи се у саопштењу.

Чак и земље које су искорениле морбиле су у опасности од велике епидемије, упозорила је СЗО и додају да је потребно да се 95 одсто деце вакцинише са обе дозе у свим државама како би се спречило ширење ове веома заразне болести.

image
VV inauguration
banner