Србија и Балкан

Република Српска забранила увоз јагода из Албаније: Повећан садржај пестицида

Већ трећи пут се дешава да се у јагодама из Албаније бележи недозвољена количина пестицида
Република Српска забранила увоз јагода из Албаније: Повећан садржај пестицидаwww.globallookpress.com © Kartik Byma/Keystone Press Agency

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз две пошиљке јагода тежине 1.370 килограма из Албаније, због тога што је потврђен код њих повећан садржаја пестицида, саопштио је данас Инспекторат Републике Српске.

Надлежна инспекција истакла је како настоји да преконтролише воће и поврће у складу са сезонским карактером појединих врста, па је с почетком сезоне увоза јагода пажњу усмерила на њихову контролу, пренео је РТРС.

Медиј напомиње да највећи ризик код воћа и поврћа управо представља недозвољена количина пестицида, као и микотоксина и тешких метала, па су управо ти параметри проверавани.

Инспекторат додаје да сваку пошиљку воћа из увоза мора да прати уверење о здравственој исправности и цертификат који издаје овлашћени орган земље извознице.

Фитосанитарна инспекција РС протеклог месеца забранила је увоз једне пошиљке јагода из Албаније, количине од 1.260 килограма, такође због повећаног садржаја пестицида, чиме је досад забрањен увоз за укупно три пошиљке из те земље.

image