Србија и Балкан

Медији: Најуже руководство СНС донело одлуку о мандатару и председнику Народне скупштине

Судећи по досадашњим искуствима, у финишу формирања Владе појавиће се и нова лица, експерти широј јавности готово непознати, који немају чланске карте ниједне партије, и за њих ће бити министарских места у Влади
Медији: Најуже руководство СНС донело одлуку о мандатару и председнику Народне скупштине© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Врх Српске напредне странке усагласио се о кадровским решењима када је реч о председнику Народне скупштине и мандатару за састав нове владе, сазнају "Новости".

Према њиховим информацијама, договор о ова два веома битна места за архитектуру будуће власти постигнута је синоћ на састанку најужег руководства најјаче политичке опције у држави и очекује се да данас буде образложена на седници председништва странке која је заказана за 17 часова.

Највише тело СНС изјасниће се о оба предлога.

Раније данас, "Вечерње Новости" су пренеле да је најозбиљнији кандидат за председника Скупштине Србије Никола Селаковић, који би у парламент требало да се пресели са места министра за рад, запошљавање и борачка питања, док би на чело неког министарства требало да оде и доскорашњи шеф посланичког клуба напредњака Миленко Јованов.

Ово је једна од комбинација која се помиње док се чека формирање нове извршне власти на основу резултата парламентарних избора у децембру прошле године.

После завршених консултација код председника Александра Вучића, први човек напредњака Милош Вучевић још једном је потврдио да имају већину, што је било јасно и посла саопштавања коначних резултата и убедљиве победе коалиције око СНС. Навео је и да ће се за десетак дана знати мандатар.

Највише шансе да заузме место председника Владе даје се управо Вучевићу, који је био у "бубњу" за одлазећи кабинет, али је тада, ипак, Ана Брнабић добила још један мандат. Сада се помиње да би она могла каријеру да настави на месту амбасадора у САД или чак градоначелника Београда, док би министар финансија остао Синиша Мали, тим пре што државу очекују захтевни послови из пакета ЕКСПО 2027.

У Србију се из Америке враћа амбасадор Марко Ђурић и он се помиње као кандидат за место министра спољних послова, док се спекулише да би Владимир Орлић, досадашњи председник парламента, могао да заузме ресор одбране.

Судећи по досадашњим искуствима, у финишу формирања Владе појавиће се и нова лица, експерти широј јавности готово непознати, који немају чланске карте ниједне партије, и за њих ће бити министарских места у Влади.

О кадровским решењима напредњаци не желе да говоре, осим потпредседника странке Александра Шапића који је јуче рекао да очекује да ће поново бити кандидат за градоначелника Београда на поновљенима изборима и додао да би формално то требало да се за зна за неколико дана.

У новом кабинету ће места бити и за социјалисте, али се и даље не зна која министарска места су у питању. Очекује се да Милан Кркобабић остане на месту министра за бригу о селу, а спекулише се да би се на неку од министарских позиција могао вратити председник СДПС Расим Љајић, чија је странка годинама уназад добијала један портфељ.

Традиционални партнери напредњака Савез војвођанских Мађара ће у наредној влади бити заступљени на нивоу државних секретара, као што је и до сада било у више министарства. Али, у Немањиној ће бити места за представнике још мањина, могуће за партију СПП.

Нова влада биће 18. по реду од вишестраначких избора 1991. године. Само је премијерка Брнабић имала три мандата. Најдуже је трајала прва влада Мирка Марјановића као и кабинет који је предводио Мирко Цветковић од 2008. до 2012. године који су остварили пун мандат. 

image