Србија и Балкан

Вучић о новим изборима: Ставите на листу кога год хоћете, све ћемо да вас победимо

СНС се борила оним што је радила, оним што ће урадити до 2027. године, ауто-путевима, манифестацијом ЕКСПО, већим платама и пензијама, каже председник Србије Александар Вучић
Вучић о новим изборима: Ставите на листу кога год хоћете, све ћемо да вас победимо© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Председник Србије и носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија целе прошле године имала безброј проблема, због погрома и прогона над српским народом на Косову и Метохији од стране премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али да су за то време постојали бројни притисци и у Београду.

"За све то време трпели смо, овде у Београду и Србији, стравичан притисак оних који су се правили да то не виде. Можда су и видели, и рачунали да је тренутак да то искористе за додатни напад на своју земљу. Није случајно да су се тако умножавали притисци и око наше спољне политике, уведите санкције, те оградите се од пријатељства са Кином, урадите све што ми од вас тражимо. Ја не знам шта ће нам онда држава. Мислите да је довољно да нам пошаљете мејл, и ми тог дана морамо да се усагласимо са сваком вашом одлуком", казао је Вучић након седнице Градског одбора Српске напредне странке.

Како је додао, онда су унутар земље почели да говоре, рачунајући "ето њима прилике да се дочекају власти у Београду".

"Онда су рекли 'тражимо изборе', ја сам рекао 'немогуће, пре само два месеца сте рекли да не желите изборе. Онда су тражили изборе и претили уколико их не распишемо, и то на београдском и парламентарном нивоу. Онда кад сам услишио ту молитву, са својим страним пријатељима у резолуцију срамоте Европског парламента ставили су - 'Вучић је крив што је расписао изборе супротно вољи народа', иако су они то од мене тражили", напоменуо је председник Србије.

Вучић је казао да се СНС борила оним што је радила, оним што ће урадити до 2027. године, ауто-путевима, манифестацијом ЕКСПО, научно-технолошким парковима, већим платама и пензијама...

"Онда су рекли 'не, не, покрали сте изборе', нису у стању људски ни да прихвате свој пораз, они и данас знају да су лагали. Видите по томе што нема еуфорије код њих што излазимо на нове изборе. Савршено им је јасно шта мисле људи у Београду и Србији. Они се воде следећим: 'Ми ћемо оне који нас предводе да сакријемо, да се не види да нам је Ђилас вођа, а ви ваше не смете да поставите'. Ево ја кажем - ја уколико победим, спреман сам да вам помогнем. Ја њима предлажем, ако већ не смете Ђиласа да ставите, хајде онако храбро ставите на чело листе лепо Михаела Рота, Шидера, Шенака, кога год хоћете, то је ваша листа за Београд. Све ћемо да вас победимо заједно, зато што народ хоће оне који ће да се боре за Београд, за људе", навео је председник Србије.

Он је, говорећи о опозицији, рекао да "их никада неће прогонити, нити чинити ишта против њих". Према његовим речима, енергија пристојности мора да буде јача од мржње коју они сеју на сваком кораку.

"Зато од вас тражим максималну енергију, пожртвованост, то је нешто што никад не могу да нам одузму. Хоће да нам укину државу Србију, одузму земљу, да на факс који добијемо одговоримо са 'да, газде', а ми нећемо да имамо газде и будемо слуге ником другом осим да служимо свом народу", поручио је Вучић.

Он је казао да Србија мора да почне да се пореди са земљама Европске уније, и да покаже људима шта је све у стању да уради, "да нам деца не иду на школовање у иностранство, да враћамо све више оних који су научили занате и и отишли, да виде да је добро да живе у својој земљи".

"Покушали су да нас окрену и против нашег народа у Републици Српској. Све су могуће покушали да униште и разоре, све наше вредности, само да би оправдали један обичан пораз", нагласио је председник Србије.

"Када су први пут поменули западне тенкове у Украјини, многи су рекли да се то никада неће десити, десило се. Сада су поменули западне војнике у Украјини, кажу неће се то десити, десиће се. Биће лоша ситуација свуда. Нама је потребно да нађемо најбоље могуће решење за своју земљу, да чувамо Косово и Метохију у Србији, да земља економски напредује... Зато ћемо ићи у формирање покрета да окупимо све оне људе који до сада нису били чланови наше странке", додао је Вучић.

Он је поручио да је Београд космополитски град, "али је Београд и Србија, српски град, остао је и биће". 

Вучић је руководство странке позвао да се на изборе изађе у што ширем фронту, "јер Србији треба заједништво", и додао да ће то можда донети глас мање, али је важно да се покаже заједништво и колико су сви спремни да се боре за Србију.

"Заборавите разлике и ко ће да има одборника више или мање, прекините са расправама и покушајте да се уједините у један заједнички фронт за победу у Београду и у Србији", навео је Вучић.

Нови избори у Београду

У Вождовачком спортском центру "Шумице" одржан је састанак општинских и месних одбора Градског одбора Београд Српске напредне странке поводом припреме за предстојеће београдске изборе.

Подсетимо, председник Привременог органа и потпредседник СНС Александар Шапић саопштио је јуче да је Председништво странке једногласно донело одлуку да се иде на нове београдске изборе.

Према Закону о локалној самоуправи, уколико се не конституише скупштина у року од два месеца од објављивања резултата избора (3. јануара 2024. године) именује се привремени орган и расписују избори.

Пошто јуче није конституисана Скупштина града, односно нису изабрани председник Скупштине града и секретар, створени су услови да се распишу нови избори.

Те изборе треба да распише председник Скупштине Србије у року од месец дана, а да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора. Влада треба да именује Привремени орган који ће до избора руководити градом.

image