Србија и Балкан

Енигма о формирању београдске власти: Зашто је поново одложена седница Скупштине града

Прашина од недавно одржаних избора још се није слегла, а грађани већ могу полако да се спремају за поновни излазак на биралишта, кажу саговорници РТ Балкан
Енигма о формирању београдске власти: Зашто је поново одложена седница Скупштине града© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Сага о формирању београдске власти је и данас настављена, али само на кратко - до недеље, 3. марта. Од одборника владајуће већине у Скупштину града дошао је само најстарији од њих – Тома Фила који је, као председавајући, констатовао да нема кворума у скупштинској сали и најавио наредну седницу, која, по свему судећи, неће донети ништа ново.

Прашина од недавно одржаних избора још се није слегла, а грађани већ могу полако да се спремају за поновни излазак на биралишта у Београду.

Посланик СПС-а Тома Фила за РТ Балкан је поновио оно што је најављивао и пред данашњу седницу - ако буде сам у сали 3. марта, значи да се иде на нове изборе, а ако ту буду посланици СНС и СПС - нови сазив градске скупштине биће конституисан.

"Опет је реч о легалитету и легитимитету приликом формирања власти. СПС има пет одборника, и двојица из Несторовићевог покрета су нам се придружила, што је легално, и они подржавају формирање градске власти. СНС сада преговара са осталима из 'Ми - глас из народа', а Вучићева је жеља да цео Несторовићев покрет учествује у власти, што би он сматрао и легитимним", изјавио је Фила за РТ Балкан.

Будући да је Бранимир Несторовић данас поручио да "Ми - глас из народа" неће променити став око учешћа у градској власти ни до 3. марта, права је енигма чему служе још два дана неизвесности.

"Очигледно је да нема политичког става о судбини београдске власти. Још увек су две опције у игри. Једна је прављење коалиционе владе, а друга је излазак на нове изборе. Одлука није донета, опет имамо неизвесност и колебање владајуће коалиције да ли ће да направи пакт са неком од фракција Несторовићевог покрета", каже за РТ Балкан политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Према његовим речима то оклевање је разумљиво више у психолошком смислу, јер би политички гледано ствар била решена. Овако се чини, каже он, што се даље иде све смо ближи новим изборима.

"Ова ситуација никоме не одговара и зато није јасно шта се добија одлагањем. Теорија о крњем легитимитету делује неуверљиво, попут онога - може, а не мора да значи. А, да ли ће Вучић успети да убеди Несторовића- више је питање да ли ће се том темом уопште и бавити", каже наш саговорник.

Да ли ће Несторовић доживети стрмоглави пад?

На питање ко ће највише профитирати на новим изборима Дејан Вук Станковић каже да неће доћи до значајнијих промена у распореду снага, односно до одступања у односу на изборе у децембру, али додаје да ће Несторовић први доживети неуспех.

"Несторовић је човек који је остварио изненадни успех, високо је и брзо полетео, а свако ко тако полети склон је слободном паду. Он је неко ко је пао на главу у празан базен. Тако личи његова судбина", оцењује аналитичар.

Сличног мишљења је и Тома Фила, који сматра да ће "Ми-глас из народа" доживети пораз, иако је, како каже, управо Несторовић прогнозирао нестанак СПС са градске политичке сцене. Владајућа странка ће, сматра Фила, остварити још већи успех наспрам Коалиције Србија против насиља.

Дејан Вук Станковић додаје да ће владајућа странка због грешака опозиције бити значајно јача, али да ће свакој страни бити подједнако тешко да поново анимирају гласаче и приволе их да изађу на изборе и да им дају глас.

"За владајућу коалицију је питање да ли могу поново да извуку кампању сигурних гласова, и покрену гласачку машинерију. Јер тешко је мотивисати гласаче у тренутку кад имате могућност да формирате власт, дакле, сад треба да убедите бираче и страначке активисте. Познато је да је Београд платформа за рушење власти у Србији, и стога нужно је да се подигне прича на национални ниво, да би остварили исти или бољи резултат", оцењује он.

Што се тиче Коалиције Србија против насиља, каже наш саговорник, ни њима неће бити лако да одбране добијене гласове и да поново пронађу пут до гласача, јер, како додаје, неуспели протести су већ довољан показатељ њиховог неуспеха.

Можда најсигурнија потврда да владајућа коалиције жели потпуни легитимитет власти у престоници јесте твит функционера Српске напредне странке Владимира Ђукановића, у којем се изјашњава на који начин његова странка жели да оконча енигму формирања градске власти.

"Желим да олабавим притисак на председника Вучића и председника странке Вучевића. Ето, ја сам за нове изборе у Београду и нисам вољан да већину правимо са појединцима који су одборнички мандат добили на другим листима. Тако нешто има законску потпору и легалитет, али нема легитимитет", објавио је Ђукановић на Иксу.

У међувремену, медији су објавили да је за сутра заказана хитна седница Председништва СНС-а, и да ће се, између осталог, расправљати о новим изборима у Београду.

Према нашим сазнањима председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обратиће се такође сутра грађанима поводом расписивања нових градских избора.

Иако нико не може да рашчивија коме иде у прилог дводневна енигма у вези са конституисањем градске власти, готово је извесно да ће грађани поново имати прилике да повере глас некој политичкој опцији, и то већ 21. или 28. априла, како је пре неколико дана најавио Александар Вучић.

image
VV inauguration
banner