Србија и Балкан

Шири се идеја о електронској наплати путарине: Без задржавања на рампама и кроз Црну Гору и Хрватску

Захваљујући јединственом систему наплате, путарина возачи из Србије више неће имати потребу да се заустављају на наплатним станицама и у Црној Гори и Хрватској
Шири се идеја о електронској наплати путарине: Без задржавања на рампама и кроз Црну Гору и Хрватску© Antonio Ahel

Јединствен систем наплате путарине путем платформе "тол фор ол"(TOLL4ALL) требало би да буде у функцији од 15. маја са Хрватском, а са Црном Гором најкасније за месец дана, најавио је помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине Јавног предузећа "Путеви Србије" Дарко Савић.

Платформа "тол фор ол" представља јединствени систем наплате путарине преко којег је могуће извршити повезивање наплатних система више земаља.

Савић је на регионалном форуму на Копаонику истакао да је путем платформе прошле године завршено повезивање са Северном Македонијом.

"Одмах након тога започели смо преговоре са суседном Хрватском и Црном Гором. Послови су у току", рекао је Савић.

Како је навео, платформа доноси велике бенефите за грађане.

"Једноставно не морате кроз сваку државу више да купујете посебан таг, већ ћете имати један који користите за електронску наплату путарине у Србији и са њим ћете моћи да плаћате путарине и у овим државама", казао је Савић.

Према његовим речима, захваљујући јединственом систему наплате путарина грађани више неће имати потребу да се заустављају на наплатним станицама.

"Наплата се врши тако што везујете своју платну картицу, кредитну или дебитну и пролазите кроз наплатну станицу. Након извршене услуге вам се путарина наплаћује у одређеном износу, зависно од тога да ли тај оператер кроз земљу кроз коју сте прошли има одређене попусте или привилегије", објаснио је Савић.

Савић је најавио да постоји могућност да се систем до лета успостави са Босном и Херцеговином, као и са Републиком Српском.

"Пре две недеље смо имали састанке у Атини. С обзиром да велики број грађана Србије иде у Грчку на море, очекујемо да ћемо моћи да се повежемо бар са северним делом Грчке, тако да ће грађани са тагом моћи да прођу без заустављања и тако плате путарину", додао је Савић.

Регионални форум "Тол фор ол" организује се на Копаонику у хотелу Ртањ.
Тема Форума је интеграција система за наплату путарине управљача путева из земаља у региону на јединствену платформу за наплату путарине, а учесници су компаније управљача путева из Србије, Северне Македоније, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Грчке.

image