Србија и Балкан

У свакој секунди на интернету вреба 750.000 педофила

Основно је да родитељи упознају децу са тим опасностима, да их науче како да реагују ако им се деси тако нешто, како да то пријаве и коме да се обрате за помоћ, каже стручњак за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић
У свакој секунди на интернету вреба 750.000 педофилаwww.globallookpress.com © © IMAGO/Westlight

Стручњак за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић изјавио је данас, поводом акције "Армагедон" у којој је у Србији ухапшено још седам особа због педофилије, да су истраживања показала да у свакој секунди на интернет мрежи вреба 750 хиљада педофила широм света.

Он је додао да родитељи приликом куповине уређаја који конектују на интернет, треба своју децу да упознају са свим изазовима и опасностима који вребају на интернет мрежи.

"Многи родитељи ће рећи: ја то не знам, али то је веома једноставно да у претраживачу укуцају 'како да заштитим своје дете'. Основно је да их упознају са тим опасностима, да науче децу како да реагују ако им се деси тако нешто, како да пријаве и коме да се дете обрати за помоћ, и да такве ствари не крију али и да се створи поверење између родитеља и детета да само дете родитељу каже да му се данас нешто необично десило", напоменуо је он за Танјуг.

Живановић каже да је Министарство унутрашњих послова 2010. године покренуло акцију трајног карактера под називом "Армагедон", која је усмерена на идентификовање лица која се баве дистрибуцијом дечије порнографије путем интернета.

Додаје да је у оквиру свега тога, министарство покренуло партнерство са свим другим безбедносним службама у свету, од Аустралије до САД, владиним и невладиним сектором у циљу размене информација везано за идентификовање таквих лица.

"Информације се могу добити и путем претрага на самој интернет мрежи, путем псеудоанонимних пријава, анонимних, потписаних, путем свих тих партнерских служби које сарађују са МУП-ом. Видимо и у овој акцији да су одређене информације добијене од партнерских служби. Фејсбук је друштвено одговорна мрежа и она је сама достављала податке када је приликом мониторинга своје друштвене мреже проналазила лица која врбују децу у педофилски ланац", објаснио је он.

Живановић каже и да не постоји тачна процена који је број људи у Србији који се бави овом врстом криминала.

image