Магазин

Будућност или опасност: Веб страница која може пронаћи сваку нашу фотографију на интернету

Правац у коме се вештачке интелигенција развија скоро свакодневно даје људима нове разлоге за бригу, а једна од нових тема у дигиталном свету је посебан веб сајт, на коме је могуће пронаћи фотографије себе (за које можда нисмо ни знали да постоје) на интернету. Поједини верују да је овај изум само још једна корисна дигитална алатка, док други сматрају да може угрозити приватност и безбедност људи.
Будућност или опасност: Веб страница која може пронаћи сваку нашу фотографију на интернету© Pixabay/Placidplace

Веб сајт није компликован за коришћење: довољно је да се убаци неколико фотографије лица које желимо да пронађемо и у року од неколико секунди, можемо добити различите фотографије са интернета, на којима се то лице налази. Коришћењем АИ технологије за препознавање облика главе и црта лица, у већини случајева, резултати се поклапају. 

Назив сајта је "Пимајз (PimEyes)" и укључује неколико опција коришћења. Бесплатна верзија показује само неколико резултата на коме се исто лице може наћи, a опције које се плаћају нуде већи број фотографија, као и прецизне веб адресе извора (то јест, где и када су тачно објављене на интернету). Резултати не укључују фотографије са друштвених мрежа, већ углавном слике које се налазе на различитим порталима, пословним сајтовима, блоговима... 

Због тога, резултати могу бити интересантни, јер лако можемо пронаћи фотографије себе за које нисмо били свесни да су доступне или које се чак годинама "скривају" у дубини интернета. 

Реакције људи на друштвеним мрежама су подељене. Једни сматрају да овај сајт (као и оно слични њему) није ништа другачији од Гугла и да чак може бити од помоћи за идентификовање криминалаца, проналажење несталих људи или да може бити коришћен у сентименталне сврхе, јер можемо пронаћи садржај који буди носталгију. 

Други нису подједнако оптимистични, сматрајући да "Примајз" лако може бити злоупотребљен, јер не постоје никакве посебне регулације садржаја и корисника. Иако је на сајту написано да је дозвољено искључиво користити своје фотографије, а не других, не постоји одређена заштита која то може потврдити. Поједини страхују да је сајт савршен алат за сајбер криминал (ухођење или уцењивање, поготово ако су у питању фотографије које могу нарушити репутацију појединца).

Резултати су другачији за свакога. Неко може пронаћи своју фотографију на неком догађају од пре десет година, неко може унети своје лице када је био дете и добити резултате који се поклапају са његовим садашњим изгледом, а многи проналазе садржај на коме се налази њихово лице, а за који нису ни знали да постоји. 

Оваква открића можда некима звуче занимљиво и узбудљиво, али већина реакција на друштвеним мрежама су негативне. Има и оних који сматрају да оваква алатка није новитет, као и да је интернет одувек био огромна јавна платформа и да није увек могуће потпуно чувати своју приватност. 

"Мислим да није толико узнемирујуће. Свако ће увек нешто објавити на онлајн платформама, време је да се суочимо са реалношћу," пише један корисник на Твитеру. 

"Ово делује фасцинантно, али и језиво. Питам се да ли ће развити алгоритме који нас могу повезати са породицом и пријатељима. Није баш етички коректно, али је ефикасно," пише још један корисник.

Сајт нуди опцију која може уклонити наше фотографије из добијених резултата (за коју је потребно унети личне податке, ради верификације), али ни тада не постоји гаранција да се нови резултати неће појавити сутрадан. Етичка коректност оваквих програма се свакодневно доводи у питање. У исто време, многи сматрају да је овај дигитални изум "само алат" и да његова функција поптуно зависи од човека који га користи. 

image