Србија и Балкан

"Репортери": Америка жестоко казнила Куртија, званичницима забрањено да се састају са њим

Иако Приштина тврди да казнених мера против Куртија нема, чини се да оне постоје и да је њихова примена већ почела
"Репортери": Америка жестоко казнила Куртија, званичницима забрањено да се састају са њимGetty © Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Односи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његове владе са Сједињеним Америчким Државама су на најнижој тачки, пише "Репортери".

Приштински лист наводи да је разлог све лошијих односа Куртијев "недостатак координације у питањима која могу успорити или угрозити напредак у примени споразума који су договорени са Србијом".

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен средином фебруара експлицитно је рекао да је "Америци јасно да је Курти не третира као партнера". Ово упозорење уследило је након што је Курти обећао да ће радити на решавању забринутости САД у вези с мером Централне банке такозваног Косова о укидању платног промета у динарима.

"Рекао бих, ако нас не третирају као партнера, нећемо ни ми владу Косова третирати као партнера", приметио је О'Брајен 13. фебруара у интервјуу за "Глас Америке".

Месец дана касније, чини се да су односи САД и Куртијеве владе додатно ескалирали - Вашингтону је то јасно, па су увели неку врсту казне за Аљбина Куртија.

"Репортери" наводи да је Америка одлучила да ограничи ниво сарадње и сусрета званичника са Куртијем, а, према речима извора, разлог за такву "рестриктивну меру" је Куртијево "некоординисано понашање и деловање".

Америка сматра да Куртијеви потези успоравају и угрожавају напредак у примени споразума, али и заоштравају ситуацију на северу Косова и Метохије.

Управо зато је Вашингтон одлучио да ограничи број састанака високих америчких званичника са Куртијем. Извор додаје да постоје и изузеци од ове мере, па неки од званичника може да се састане са Куртијем када има "јасна и неопходна наређења" за Владу Косова.

Из Куртијеве администрације су, према незваничним информацијама, демантовали да су примили било какву дипломатску ноту из Сједињених Америчких Држава. Сам Курти је у уторак саопштио да "његова влада не квари односе са савезницима".

Иако Приштина тврди да нема казнених мера против Куртија, чини се да оне постоје и да је њихова примена већ почела.

На то указује и дводневни боравак у Приштини помоћнице администратора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Ерин Меки. Она се том приликом није састала са Куртијем, а приштински медији оценили су да то показује да постоје проблеми у односима Куртија и америчке администрације.

Током дводневне посете Меки, Курти није био позван ни на један догађај коме је она присуствовала, а из америчке амбасаде у Приштини казали су да је она сама бирала са киме жели да одржи састанак.

"Помоћница администратора УСАИД-а није се састала са Куртијем током посете Приштини", потврдили су из амбасаде.

Меки се састала са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, и у том разговору истакла 25-годишње присуство УСАИД-а на КиМ и обећала да ће САД "наставити своју посвећеност Косову, упркос извесним неслагањима са владом".

"Репортери" наводи да је ово прва казна такве врсте за Куртија, али да приштинским званичницима оваква ограничења нису страна. САД су, тако, у новембру 2022. године министарки правде Албулени Хаџиу и другим званичницима забраниле посету Вашингтону, као казну за Куртијеву одлуку о регистарским таблицама.

"Сматрамо да није право време да министри путују у САД на званичне састанке, с обзиром на кризу коју овде треба решити", потврдио је тада амерички изасланик у Приштини, Џефри Ховенијер.

image