Србија и Балкан

Виртуелни Курти и прави Рама: Зашто премијер тзв. Косова није на самиту у Тирани?

Уместо Куртија, у име тзв. Косова је поред председника Украјине Владимира Зеленског јуче стајала Вјоса Османи, а "Косово" ће данас представљати председник Привредне коморе Љуљзим Рафуна
Виртуелни Курти и прави Рама: Зашто премијер тзв. Косова није на самиту у Тирани?Getty © Photo by Erkin Keci/Anadolu Agency

Данас се у Тирани одржава Регионални самит о плану раста за Западни Балкан, на ком, како јавља "Албанијан пост", премијер тзв. Косова неће бити присутан.

Испрва су албански медији известили да Курти одбија учешће на самиту због спора и "дубоког непријатељства" са премијером Албаније Едијем Рамом који га није позвао на самит "Украјина-Југоисточна Европа", који је јуче одржан у албанској престоници. Касније је јављено да ће се ипак појавити, али "виртуелно".

"Односи двојице албанских политичара, Раме и Куртија, од почетка су прилично напети", пише "Албанијан пост" и подсећа да ово није први пут да Курти одбија позив албанског премијера.

Уместо Куртија, у име тзв. Косова је поред председника Украјине Владимира Зеленског јуче стајала Вјоса Османи, која је саопштила да неће учествовати на Регионалном самиту раста за западни Балкан.

На данашњем Самиту Западног Балкана са ЕУ, на коме ће се разговарати о плану раста, учествоваће председници и премијери, а "Косово" ће представљати председник Привредне коморе Љуљзим Рафуна. 

Самиту ће присуствовати и комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи.

Курти је саопштио да данашњи самит не може да посети због обавеза у Великој Британији, у јулу прошле године је одбио да се састане са Рамом који је дошао у посету Приштини, а "због других обавеза" није дошао ни на неформални састанак лидера Западног Балкана који је у Тирани одржан 17. јула прошле године.

Рама је, са своје стране, у јулу отказао састанак са Куртијем у Ђаковици.

image
VV inauguration
banner