Србија и Балкан

Вучевић: Што пре расписати изборе у Београду

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да се одлагањем гласања губи време за организацију Експоа, као и других великих пројеката
Вучевић: Што пре расписати изборе у Београду© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ n

Београдске изборе треба што пре расписати, поручује потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић.

Он је гостујући на телевизији Прва рекао да то не треба одлагати јер се на тај начин заправо губи време за организацију Експоа 2027 и великих инфраструктурних пројеката, али и за побољшање услова живота и стандарда грађана и велике инвестиције у Београду.

"Мислим да ако изгубимо још две, три недеље зато што неком не одговара да прекида одмор, или мисли да ће добити неки поен на злоупотреби неког догађаја као што је оно што нам се десило 4. маја 2023. то није добро", рекао је Вучевић.

Према његовим речима злоупотребом националне трагедије, пре свега трагедије породица чија деца и чланови породице убијена неко жели да у кампањи подигне неки проценат гласова.

"Београд нема времена да чека и да губи. Сваки дан који промашимо или испустимо у смислу покретања свих оних капацитета који треба да покрену главни град је минус", рекао је Вучевић.

Он је одговарајући на питање да ли очекује да ће опозиција покушати да спречи одржавање београдских избора ако им не буде одговарао датум, рекао да нико не може да спречи одржавање избора и да мисли да ће на тим изборима учествовати сви и да ће сви моћи да провере која је стварна подршка коју имају.

"Сви смо сити оне приче да је неко победио, а победио је Александар Вучић, Београд не сме да стане", рекао је он.

Вучевић је најавио и да ће се за десетак дана изаћи са са кандидатом за мандатара и да ће о томе бити обавештен и председник Србије и јавност.

"Очекујемо да тада председник Републике повери мандат за састав нове владе особи коју ћемо кандидовати, с обзиром на то да смо обавестили на консултацијама председника државе да наша листа има већину", рекао је председник СНС

Он је рекао да је предлог да Ана Брнабић буде председник Скупштине Србије добар и истакао да је она својим радом и залагањем заслужила поверење и подршку не само једне политичке странке, него, какао је нагласио и јавности и грађана Србије.

"Она ће се добро снаћи, биће одличан председник Скупштине Србије и мислим да ће моћи да председава, односно да води парламент у наредне четири године и чека је пуно посла", рекао је Вучевић.

Како је додао и Скупштину Србије чека пуно посла у погледу законодавних иницијатива и усвајања закона и одлука.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и о томе шта ће држава урадити да помогне српском становништву, Вучевић је навео да се тамо прави гето за Србе како они не би могли да опстану у јужној српској покрајини.

"Ми морамо бити одговорни и истрпљиви, јер немамо другу опцију. Ко каже да не треба да идемо, мора да нам каже шта је друга опција, а она би била у контексту сукобљавања. А то није добро ни за кога, па није добро ни за нашу државу. Не желимо да нам било ко страда", нагласио је потпредседник Владе Србије.

Он се осврнуо и на јучерашња дешавања у Црној Гори, наглашавајући да је мржња дела људи на Цетињу "за изучавање, за неке друге експерте и да није питање за политику".

Вучевић је нагласио и да Србија, Црну Гору види као пријатељску државу и да поштује апсолутно њен суверенитет и независност.

"Мислимо да су народи најближе повезани, кажем ми смо суштински исти народ, истим језиком причамо, већинска је иста и религија пристина", рекао је он.

Према његовим речима, политичка елита у Црној Гори вероватно под утицајима или условљавањем неких спољних фактора има потребу да се стално свађа са Србијом.

"Ми не желимо свађу са Црном Гором, желимо братске и пријатељске односе, али како год Црна Гора жели да дефинише односе са Србијом, ми ћемо то прихватити. Они су део НАТО алијансе, а ми смо војно-неутрални. Обе државе су на европском путу", рекао је он.

image