Србија и Балкан

СНС одлучио: Брнабићева председница Скупштине, Шапић кандидат за градоначелника Београда

У 17 часова почела је седница Председништва СНС-а на којој је расправљано ко би могао да буде кандидат те странке за председника владе, парламента и градоначелника

На седници Председништва Српске напредне странке одлучено је да за кандидата за градоначелника Београда буде предложен Александар Шапић.

Кандидат СНС-а за председника Скупштине Србије биће досадашња премијерка Ана Брнабић. 

Говорећи о Брнабићевој, оснивач СНС-а Александар Вучић је рекао да никад није видео некога ко се тако храбро борио, јуначки, као мало ко од политичара. Како је напоменуо, ако се добро покаже на новој функцији, Брнабићева би могла да буде председница државе.

СНС није још донео одлуку о кандидату за мандатара за састав нове Владе Србије, одлука је одложена за седам до 10 дана.

Мандатар, каже Вучић, мора да буде први у тиму, али одлука још није донета јер постоје дилеме које нису персоналне, већ системске а биће решене у данима пред нама.

"Циљ странке као и увек је победа на сваком месту", рекао је Вучић и поручио да следи борба за сваки град, свако место, село.

"Борићемо се, нико нема право да нам то одузме, видећемо, верујем да ћемо да победимо", казао је Вучић.

Вучић је рекао да ће седница Скупштине Србије бити одржана ускоро, за два-три дана.

Вучић је рекао да је седница Председништва била важна не само због донетих одлука, већ и зато што су темељно и детаљно анализирали ситуацију у којој се земља налази, перспективе, разумевајући геополитичку позицију Србије.

"Имамо сам прилику да кажем све оно што видим и знам као председник Републике, јер су ми неке информације доступније", појаснио је он.

Поручио је да је за СНС од изузетног значаја да осигура мир за српски народ на Косову и Метохији, као и да су говорили о предстојећим инвестицијама.

Расправљало се и о томе колико је важно да подигнемо нашу одбрамбену индустрију када ЕУ већ повећава снагу своје војне индустрије, те да Србија мора додатно да улаже новац уколико жели да опстане као суверена и независна земља.

Напоменуо је да је посебно замолио оне функционере стране чији однос према људима је на лошем нивоу да то промене.

Покрет за народ и државу се не прави за изборе

"Разговарали смо о формирању покрета, ускоро ћемо изаћи са тим. Покрет није нешто што се прави за изборе, покрет се прави да би се земљи помогло у најтежим условима", рекао је Вучић и поручио да су пред земљом најтежа геополитичка времена.

"Уколико се рат у Украјини не заустави до маја, плашим се да ћемо доћи до катастрофе невиђених размера", поручио је Вучић и напоменуо да у складу са тим морамо да се припремамо, иако смо мали, осетићемо последице.

Вучић је рекао да ће позвати све државотворне снаге да се прикључе Покрету за народ и државу, не само странке, већ и појединце.

Председник СНС-а Милош Вучевић је напоменуо да је одлука Председништва да СНС на предстојеће београдске изборе изађе у широј коалицији, али да то нема везе са формирањем Покрета за народ и државу.

"Покрет је нешто што ће се развијати заједно са председником Републике у народном периоду. Ми смо спремни да прихватимо и укључимо све који Србију виде као слободну, независну и суверену државу, независно да ли је то политичка странка, да ли је то удружење грађана, невладина организација или појединци који виде своје место у таквом покрету", рекао је Вучевић.

"Ми смо први вагон или локомотива у будућем покрету", рекао је Вучевић.

Вучевић: Србија је земља слободних грађана који могу да бирају своје боравиште

Вучевић је вечерас да је Србија земља слободних грађана који могу да бирају своју адресу и боравиште и да ће на предстојећим изборима гласати грађани ове земље.

Он је то одговорио на питање новинара "зашто се поново пред изборе људи селе, односно мењају боравиште".

"Ово је слободна држава, слободних грађана који могу да бирају своју адресу где ће да живе, своје пребивалиште, могу да бирају своје боравиште. На изборима ће гласати грађани ове државе, односно грађани оних градова који имају изборе", рекао је Вучевић.

Вучић је упутио молбу, односно дао савет Вучевићу, да позове представнике опозиције и да заједно седну, разговарају и погледају тачан број уписаних бирача и контролишу да ли је сваки следећи уписани бирач пребачен са неке територије из политичких или других разлога.

"Ако треба анкетни одбор за сваког човека који се пребацио. Молим да то буде прва иницијатива и на Радној групи са ОДИХР-ом, и да ту позовете представнике опозиције. Ја сам их позвао на разговор, они нису желели да се одазову на консултације", рекао је Вучић.

Поновио је да сваког бирача који би у складу са Законом желео да промени пребивалиште, означе и провере.

"Да се провери и веома рестриктивно тумачи и да се јасно каже да ли је то било 126 бирача у периоду између два изборна циклуса или 239 бирача и 'поименце' да се каже зашто се то догодило", рекао је Вучић и додао да је то страшно важно како би људи у Србији стекли и имали пуно поверење у изборни поступак.

image