Србија и Балкан

Глобално партнерство за вештачку интелигенцију: Зашто се Вучић радује председавању Србије?

Србија ће у наредне три године бити на челу иницијативе, као помоћни, али и као главни председавајући
Глобално партнерство за вештачку интелигенцију: Зашто се Вучић радује председавању Србије?© CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Србија ће у наредне три године председавати Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију (ГПАИ), обнародовао је председник Александар Вучић оцењујући то као "величанствену вест за Србију".

Иницијативи на чијем су челу раније били Француска, Канада, Јапан и Индија, у првој и трећој години Србија ће бити помоћни председавајући, а у другој години главни председавајући.

Председништво иницијативе, наиме, састоји се од три члана који се ротирају. Изабрани члан председава три године и то прво као "помоћни долазећи председавајући" затим као "главни председавајући" и на крају као "помоћни одлазећи председавајући". Током 2024. године Србија ће, тако бити у друштву Јапана (који ће бити одлазећи председавајући) и Индије (која је водећи председавајући).

Шта је, међутим, ова иницијатива и зашто је важно бити њен део?

"Глобално партнерство за вештачку интелигенцију је иницијатива која укључује сарадњу држава и експерата који теже да подрже развој напредних истраживања и примена у областима вештачке интелигенције. ГПАИ окупља представнике држава, међународних организација и експерата који као мисију и циљ постављају омогућавање и унапређење међународне сарадње у истраживању и промовисање принципа на основу којих треба развијати и примењивати вештачку интелигенцију", објашњава за РТ Балкан министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

За време председавања, на Србији ће, како она указује, бити организација састанака чланица али и представљање организације у складу са ставовима земаља које партнерство окупља.

Београд који, иначе ај-ти услуге највише извози у САД, Британију и ЕУ, које су чланице партнерства, у наредном периоду ће, дакле, постати својеврсна локомотива иницијативе која се бави развојем вештачке интелигенције.

Србија је итекако дорасла томе, јер је још 2019. године, односно само две године након пионирске земље у тој области – Финске,  усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције. Уз то, недавно је објављено да је Србија, према Индексу спремности за вештачку интелигенцију за 2023. годину, Србија на 57. месту од 193 рангиране земље, као лидер у региону испред Хрватске (70), Црне Горе (78), Северне Македоније (83), Албаније (89) и БиХ (117).

Глобално партнерство за вештачку интелигенцију основано је, иначе, 2020. године, на иницијативу председника Француске Емануела Макрона и премијера Канаде Џастина Трудоа и изродило се из канадског и француског председавања групом Г7, током 2018. и 2019

"У овом тренутку чланство чини 28 земаља и ЕУ. Иницијатива тежи инклузинвности и чланице су са свих шест континената. Осим држава држава окупљена је и велика заједница експерата и истраживача који раде на пројектима које ГПАИ промовише кроз своје експертске радне групе. Овакав приступ треба да резултира стварањем добре праксе и потенцијално стандардизације у раду који укључује примену вештачке интелигенције", додаје министарка Беговић.

Колико је за Србију ова иницијатива важна, најбоље сведочи и чињеница да је управо чланство у партнерству једна од тема о којима је у септембру председник Вучић говорио пред Генералном скупштином УН.

"Препознали смо неопходност проналажења нових извора раста. Зато су наше будуће активности усмерене на иновације, истраживање и развој и креативне индустрије. Србија је прва земља у региону југоисточне Европе која је приступила Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и усвојила стратегију развоја у овој области још 2019", рекао је тада Вучић.

Председник је, објављујући вести о председавању Србије организацијом коју чине САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска… навео да је "тешко довољно нагласити од каквог је ово значаја за нашу земљу".

"Србија види своје председавање као признање својих напора у вези са развојем вештачке интелигенције. Позиција председавајућег нам омогућава да будемо видљиви, али и да покажемо да можемо да организујемо и помогнемо рад и развој једне велике и значајне иницијативе. То све може омогућити да на бољи начин будемо укључени у најнапредније токове и да промовишемо и неке своје погледе и идеје као и да омогућимо лакше укључивање експерата из наше земље. То је важно и за престиж, и верујемо да ћемо то одлично радити", закључује министарка Беговић.

image
VV inauguration
banner