Магазин

Вештачка интелигенција открива да наши отисци прстију ипак нису толико јединствени

Уз помоћ новог програма АИ, научници су упоредили отиске прстију са два различита прста исте шаке и пронашли су одређена поклапања, која могу помоћи у идентификовању људи. Да ли ова нова технологија заиста може послужити као дигитални алат у криминалистици за решавање злочина у будућности?
Вештачка интелигенција открива да наши отисци прстију ипак нису толико јединствени© Freepik/freepik

Дуго се веровало да су се отисци свих прстију исте особе разликују, то јест да, на пример, отисак вашег кажипрста не личи на отисак вашег малог прста. Ово веровање о јединствености "интраперсоналних отисака прстију" имало је велики утицај на форензичку науку.

"Ако би криминалац починио један злочин и за собом оставио отисак кажипрста, па затим починио други злочин и за собом оставио траг малог прста, није постојао начин да се ови отисци међусобно повежу и починилац лакше ухвати," рекао је аутор студије Гејб Гуо за "Лајв сајенс (Live Science)".

Међутим, програм вештачке интелигенције, коју је развио Гуо са тимом научника са Универзитета Колумбија, могла би да буде од велике помоћи у решавању злочина кроз идентификовање отисака.

Након обуке програма на бази података од око 60.000 отисака прстију, научници су открили да овом методом могу предвидети да ли два отиска различитих пристију заправо припадају истој особи, са тачношћу од око 77 одсто. Претпоставља се да би ова цифра била још већа ако би вештачка интелигенција анализирала свих пет прстију са једне шаке.

Која је разлика у методама и шта то може да значи за будућност форензике

До сада, методе форензичара углавном могу да пронађу сличности у понављањима лукова и вртлога унутар отиска, док је АИ програм успео да детектује и подударања углова кривих линија у центру отиска сваког прста.

"Замислите како ће се вештачка интелигенција понашати када буде обрадила милионе, а не хиљаде отисака прстију", рекао је Анив Реј, студент инжењеринга на Универзитету Колумбија. Ако ове информације доведу до револуције у анализирању отисака прстију, то значи да би стари случајеви могли бити поново отворени, а чак би можда и невини људи могли бити ослобођени, сматрају аутори.

"Многи људи мисле да вештачка интелигенција не може заиста да направи нова открића, да само понавља знање", рекао је др Ход Липсон, који је надгледао студију. Додао да је ово истраживање пример како чак и прилично једноставан програм АИ, уз скуп података који истраживачке заједнице поседују годинама, може да пружи увиде који су озбиљним стручњацима измицали деценијама.

Ипак, многи научни журнали су одбили овај експеримент, јер су стручњаци испрва рекли да је "опште познато" да је сваки отисак прстију другачији, чак и код само једне особе, а сада, када су објављени ови резултати, исти стручњаци су наводно рекли да поклапање отисака различитих прстију са исте шаке такође није новост. Аутори студије верују да ове реакције потврђују да ће "увек бити неке врсте контроверзе када дође нова технологија, посебно ако је то АИ". 

С обзиром да се рутински узимају отисци свих прстију, професор криминологије у Калифорнији Сајмон Кол сматра да ово откриће има одређену вредност, али да вероватно може бити искоришћено само у ретким случајевима. Аутори студије додају да њихов програм још увек није савршен, али да планирају да у будућности сарађују са полицијом како би развили ову методу и потенцијално је примењивали у будућности.

image