Србија и Балкан

Приштину хоће да угурају у чланство Савета Европе на силу

Србији не иде наруку и то што у ПСЕЕ више нема њених традиционалних пријатеља попут Русије премда посланици на гласању не морају да се придржавају ставова својих држава о питању признавања независности "Косова"
Приштину хоће да угурају у чланство Савета Европе на силуGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Упркос чињеници да Приштина не испуњава услове за улазак у Савет Европе, чему у прилог говори и последња оцена главног известиоца за пријем тзв. Косова у ову међународну организацију Доре Бакојани, постоји бојазан да би чланство лажне државе могло да се погура политичким путем мимо остварених предуслова јер постоје велики притисци да она промени свој став.

Шефица сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПСЕЕ) Биљана Пантић Пиља истиче да су на недавним разговорима Политичког комитета СЕ у Паризу, када је Бакојанијева изнела три препреке за Приштину – враћање земљишта манастиру Високи Дечани, оснивање Заједнице српских општина, као и експропријација земљишта у општинама са већинским становништвом од које треба да се уздрже – сви били изненађени оштрином којом је Бакојанијева бранила своје ставове, али и да постоје велики притисци на њу да их ублажи.

"Врло јасно је рекла да без испуњавања три услова неће дати позитивно мишљење, али постоје притисци да се ово питање заврши у мају када заседа Комитет министара. Ипак, очекујем да ће она до краја остати доследна својим ставовима", рекла је Биљана Пантић Пиља, те додала да упркос томе што тзв. Косово не испуњава ниједан услов за чланство по статуту СЕ, земље које признају ту лажну државу су спремне да погазе све постулате међународног права само да би оно постало чланица Савета Европе, односно да се процедура пријема оконча до маја, пишу "Вечерње новости".

Редован састанак требало би да буде одржан када почне пролећно пленарно заседање од 15. априла. Уколико известилац да позитивно мишљење на Политичком комитету, резолуција долази у пленум на расправу и гласање а потом пред Комитет министара СЕ који дају коначну одлуку.

Што се гласања на пленарном заседању тиче, ситуација је ту промењена јер више нема традиционалних пријатеља Србије попут Русије која више није члан ПСЕЕ, док је Азербејџан суспендован.

"Важно је напоменути да ту одлучују посланици и да њихово гласање не мора да одражава ставове њихових држава о питању признавања независности 'Косова'. На пример, Румунија не признаје 'Косово' што не значи да њени посланици не могу да гласају за чланство. Ми настављамо да се боримо као српска делегација и апсолутно смо против пријема тзв. Косова у СЕ јер би то било кршење међународног права и јединствен пример да један ентитет постане чланица ове организације", закључила је шефица сталне делегације Скупштине Србије у ПСЕЕ.

image