Србија и Балкан

Оптужбе бившег саборца: Курти прихватио нагодбу - имовина Дечана за чланство у Савету Европе

Курти је на власт дошао супротстављајући се оснивању ЗСО коју је недавно прихватио, каже бивши посланик Покрета Самоопредељење Хаки Абази
Оптужбе бившег саборца: Курти прихватио нагодбу - имовина Дечана за чланство у Савету Европе© AP Photo/Boris Grdanoski/Tanjug

Бивши посланик Покрета Самоопредељење, Хаки Абази, оптужио је премијера привремених приштинских институција Aљбина Куртија да је прихватио нагодбу у вези са преносом имовине у власништву манастира Високи Дечани у замену за чланство тзв. Косова у Савет Европе.

У низу озбиљних оптужби које је на рачун свог бившег шефа изнео Абази, наводи се да би због те одлуке настао велики хаос у Скупштини и у јавности.

"Услед ове тактике о којој говорим, односно неодржавања избора на северу земље, неспровођења Бриселског споразума и анекса у Охриду, односи са међународном заједницом су се погоршали до увођења санкција, као и у оквиру стратешког партнерства са НАТО и ЕУ. Али, сада видите и ово последње питање, у тајности од Покрета Самоопредељење, премијер Курти прихвата пренос имовине у власништву манастира у замену за чланство у Савету Европе, што би, да постоје друге странке, био велики хаос у Скупштини и у јавности", рекао је Абази за "Економију онлајн".

Према његовим речима, прихватање Бриселског споразума политички је потопило премијера Куртија, а његово неспровођење нарушило је и међународне односе Приштине. 

Абази каже да је Курти на власт дошао супротстављајући се оснивању ЗСО коју је недавно прихватио. А ова чињеница је, према Абазију, такође изазвала незадовољство унутар самог покрета.

"Прихватањем Бриселског споразума и анекса у Охриду, говори се о изузетно тешком периоду за 'Косово', јер је главно инсистирање на имплементацији Заједнице општина са српском већином на основу ових споразума. За ову владу и за премијера Куртија то је 'шетња кроз крв'. Зато што је на власт дошао због става против ЗСО, а сада мора да је имплементира, унутар Самоопредељења односи се заоштравају", објаснио је Абази.

Подсетимо, Приштина се Бриселским споразумом из 2013. године обавезала да врати 24 хектара украдене земље манастира Високи Дечани. На овом питању често је инсистирао немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

image