Србија и Балкан

Роде: Европска иницијатива за стабилност позвала Приштину да врати земљиште Високим Дечанима

Европска иницијатива је истакла да је питање имовине манастира постало централно у дебати о такозваном Косову и Савету Европе
Роде: Европска иницијатива за стабилност позвала Приштину да врати земљиште Високим Дечанимаwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Немачки изасланик у Приштини Јерн Роде је саопштио да је Европска иницијатива за стабилност прогласила Меморандум о манастиру Високи Дечани, чиме се, како истиче, придружила апелима да Приштина спроведе одлуку тзв. Уставног суда враћању имовине манастиру, како би даље напредовало на путу чланства у Савету Европе.

"Европска иницијатива за стабилност придружује се хору позива да 'Косово' коначно спроведе пресуду о Дечанима како би успешно напредовало ка чланству у Савету Европе", навео је Роде на друштвеној мрежи Икс.

Из Европске иницијативе за стабилност саопштили су да је њихова делегација прошле седмице посетила Косово и Метохију.

"Прошле недеље, ЕСИ тим је отпутовао на Косово. Наш циљ је био да испитамо како би јој се ове године придружила једина европска демократија која још није чланица Савета Европе. И како се позабавити хитним питањем, предуго нерешеним, које је постало централно у дебати о 'Косову' и Савету Европе. Ово питање тиче се имовинског спора у општини Дечане, најпознатијег српског православног манастира на Балкану Високи Дечани и питања о будућности владавине права на Косову", наводи се у Меморандуму.

Поручују да се разматрају четири аспекта како би се дошло до закључка како је могућ напредак тзв. Косова на путу ка СЕ.

То су, како наводе, спор, историја и политика, решење и лекција.

Подсетимо, привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку тзв. уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани, који је више пута био изложен нападима екстремних Албанаца, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен је на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа Ностра".

Манастир је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

image