Србија и Балкан

Директор ВОА: Ситуација на Космету највећи безбедносни изазов од погрома над Србима 2004

Војнообавештајна агенција највише времена и енергије улаже управо на прикупљање сазнања о све агресивнијем албанском фактору, истиче генерал-мајор Зоран Стојковић
Директор ВОА: Ситуација на Космету највећи безбедносни изазов од погрома над Србима 2004© Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Деловање власти у Приштини и даље је највећа безбедносна претња за Републику Србију и за наше грађане у покрајини. Иако приштинске безбедносне структуре не представљају значајнији изазов за Војску Србије, њихово константно опремање савременим наоружањем и обуке које пролазе припадници тих формација указују на то да ће у наредном периоду та претња бити присутна, каже је у интервјуу за "Одбрану" генерал-мајор Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције (ВОА).

Искусни обавештајац, који ради дуже од две деценије, истиче да је повратак конвенционалних сукоба на светској сцени довео до убрзања процеса наоружавања и у региону, а питања верске радикализације и деловања терористичких група такође остају истакнути задаци агенције.

Стојковић додаје да ВОА највише времена и енергије улаже управо на прикупљању сазнања о, како каже, све агресивнијем албанском фактору.

"Имајући у виду страно присуство, традиционалну затвореност албанских заједница, као и најозбиљнију ескалацију безбедносне ситуације од погрома над српским становништвом 2004. године, ангажовали смо значајне обавештајне ресурсе на том подручју. Сваким даном српском становништву је све теже будући да је основна стратегија Приштине константно подизање тензија и стварање услова за етнички чисто Косово и Метохију, што Република Србија никако неће дозволити", прецизира директор ВОА.

Генерал-мајор Стојковић истиче и да у служби нема места за људе који не носе Косово и Метохију у свом срцу и који не живе за дан када ће се српска тробојка вијорити широм српске јужне покрајине.

Такође, каже да је Србија као војно неутрална земља на мети обавештајаца и са Запада и са Истока.

"У околностима када се за свако питање захтева да истог тренутка изаберете страну, сваки потез државе која жели да води независну политику будно се прати", закључује директор Војнообавештајне агенције.

image