Србија и Балкан

Санкције Додиковим сарадницима; Цвијановић: Боље санкционишите свог амбасадора

Јелена Пајић Баштинац, Бранислав Окука и Сребренка Голић су на новој листи санкција јер су учествовали у организацији Дана Републике Српске, 9. јануар?
Санкције Додиковим сарадницима; Цвијановић: Боље санкционишите свог амбасадора© Antonio Ahel/ATAImages

Министарство финансија САД-а увело је нове санкције званичницима Републике Српске, и то, како је наведено, због "нарушавања Дејтонског мировног споразума", односно прославе Дана Републике Српске.

На листи америчких блокада нашле су се тако три особе које су "директно учествовале у организацији неуставног Дана Републике Српске 9. јануара" - Јелена Пајић Баштинац, Бранислав Окука и Сребренка Голић.

"Ови појединци су олакшали Додикове напоре да подрива Дејтонски мировни споразум и ауторитет Уставног суда БиХ и високог представника. Сједињене Државе су дубоко забринуте због континуираних покушаја подривања Дејтонског мировног споразума и Устава Босне и Херцеговине, као кључне институције које су инструменти мира и стабилности у региону", рекао је подсекретар Трезора за тероризам и финансије Брајан Е. Нелсон.

За саветника председника Српске Бранислава Окуку на сајту америчког министарства финансија речено је да је био "блиско укључен у планирање и спровођење прославе Дана Републике Српске и одговоран за повећање посећености", као и да је био организатор протеста под називом "Граница постоји".

Такође је наведено да је "припадао неформалној групи утицајних Додикових саветника који су гајили симпатије према српском национализму и Русији, и који су подржавали независност Републике Српске, фокусирали се на припрему плана за пренос надлежности на нивоу БиХ на институцијама Српске".

У саопштењу се наводи да је Јелена Пајић Баштинац, као генерални секретар председника Републике Српске, уз Окуку, била део Организационог одбора за обележавање Дана Републике Српске, који је блиско укључен у планирање и извођење догађаја.

Из Канцеларије за контролу стране имовине Министарства финансија САД додају да је председавајућа Већа народа Републике Српске Сребренка Голић "крива" јер се 27. новембра 2023. године састала са осталима, ради оснивања Организационог одбора за обележавање Дана Републике Српске, чији је и она била члан.

"Ако већ желе некога да санкционишу због кршења Дејтонског споразума онда би најпре требало да на црну листу уврсте Кристијана Шмита и неколико амбасадора западних земаља у Сарајеву, укључујући и сопственог, рекла је српски члан Председништва Жељка Цвијановић, реагујући на најновије америчке санкције званичницима Српске.

Ни ове, ни претходне, као ни било које санкције и црне листе, "ма чије да су", према речима Цвијановић, неће поколебати вољу Српске да истраје у одбрани Дејтонског споразума, уставне позиције и надлежности.

Ни они који су завршили на америчкој црној листи, нису се претерано због тога потресли.

Голић, наиме, каже да је санкције неће уопште погодити јер нема имовину у САД, није никада тамо путовала, нити има било какве трансакције са америчким држављанима, фирмама и институцијама. Пајић Баштинац исто оцењује да блокаде неће нашкодити њеном животу, осим што неће моћи да путује у Америку, што јој, ионако, како каже, не пада тешко. 

Окука чак каже да је почаствован чињеницом да му је америчко Министарство финансија увело санкције и да је за њега велика ствар бити у тиму људи са америчке "црне листе" који предводи предсједник Милорад Додик.

Из Амбасаде САД у БиХ наиме, огласили су се још уочи 9. јануара на друштвеним мрежама, тврдећи да је прослава Дана Републике Српске неуставна, те истакли да су Сједињене Државе деловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклевати да то учине поново у будућности".

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је тада Амбасади САД у Сарајеву и амбасадору Мајклу Марфију да су изопштени из Републике Српске, да са њима не сарађују и да нису добродошли.

Што се тиче обележавања 9. јануара као Дана Републике, Додик је поручио америчком амбасадору Мајклу Марфију да ће се то наставити док је народа Републике Српске.

image